Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Bli ledsagare/avlösare -

funktionsnedsättning

Som ledsagare eller avlösare gör du en stor skillnad för en person med funktionsnedsättning. Du skapar möjlighet till självständighet och ökad delaktighet i samhället. Du skapar möjlighet till välbehövlig avlastning för närstående familjemedlemmar.

Vad är en ledsagare?

En ledsagare är personal som ger stöd till, från och under aktiviteter i samhället. Det kan till exempel handla om aktiviteter som shopping, träning, biobesök, promenader eller resor.

Vilken typ av stöd personen kan behöva varierar, det kan handla om att köra en rullstol, att bära och plocka ner saker från hyllor, att stötta vid förflyttning eller handräcka träningsutrustning. Det kan också handla om att ge stöd mot självständighet för att klara att åka kommunala färdmedel eller betala själv i affärer.

Vad är en avlösare?

En avlösare är personal som arbetar i den enskildes hem. Du är i hemmet och stöttar upp med det den enskilde har behov av. Insatsen innebär avlastning för familjemedlemmar som får möjlighet att göra saker på egen hand.

Vad innebär det att vara kontaktperson?

Ett uppdrag som ledsagare eller avlösare innebär att du efter överenskommelse utför ledsagning/avlösning efter de timmar som den enskilde blivit beviljad. Hur insatsen ska utföras planeras individuellt i en genomförandeplan.

Får jag ekonomisk ersättning?

Som ledsagare/avlösare får du timlön och ob-ersättning.

Vad krävs det för att bli kontaktperson?

Det krävs ingen formell utbildning.

  • Du ska ha fyllt 18 år
  • Du ska lämna utdrag ur belastningsregister
  • Du ska skriva under sekretess

Utbildning och erfarenhet är ett plus men inte ett krav.

Vill du bli ledsagare eller avlösare?

Är du intresserad av att bli ledsagare/avlösare, fyll i formuläret nedan och skicka in till oss. Vissa uppgifter i formuläret är obligatoriska, det vill säga, uppgifter vi måste ha för att kunna hantera din ansökan. Ansökan kommer till och hanteras av ansvarig koordinator inom StödinsatserKontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den