Ale.se använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Här hittar du information om hur Ale kommun arbetar under coronapandemin. Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer samt lagar, beslut och rekommendationer från andra statliga och regionala myndigheter.
Frågor och svar om förskola och skola
Frågor och svar om gymnasium och komvux
Frågor och svar om kommunala boenden
Frågor och svar om skyddsutrustning
Sedan den 10 januari gäller den tillfälliga pandemilagen. Den innehåller bland annat regler för hur många som får befinna sig i lokaler samtidigt. Läs mer information om lagen på riksdagen.se.
Länk till information om handel.
Länk till information om platser för privata sammankomster.
Länk till information om sport.
Alla medarbetare, patienter/omsorgstagare och besökare/ledsagare med flera som befinner sig i vårdlokaler ska använda munskydd enligt rekommendationerna från Västra Götalandsregionen.
Det betyder att munskydd används under hela arbetspasset/besöket.
Du kan läsa hela rekommendationen i Västra Götalandsregionens nyhetsbrev.
Vaccinationen i Ale kommun är igång. Vi följer nationella och regionala riktlinjer, vilket innebär att vi vaccinerar människor enligt de prioriteringar som görs från staten och Västra Götalandsregionen.
Vi förbereder för vaccinering av brukare i hemtjänsten i samverkan med vårdcentralerna. Du som har hemtjänst får skriftlig information om hur du bokar och blir vaccinerad. Du får också en hälsodeklaration som du ska lämna in. Materialet får du av din hemtjänstpersonal (som i kontakten med dig visar upp tjänstelegitimation).
Vaccinationen är kostnadsfri.
Du hittar information om vaccination mot sjukdomen covid-19 på Folkhälsomyndighetens webbplats.
Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att säkra tillgången till skyddsutrustning nationellt. Det innebär att Socialstyrelsen kan fördela materiel till kommuner som har akut brist. Fördelningen utgår från de lägesbilder och behov av stöd som kommunerna varje onsdag rapporterar in till Socialstyrelsen. Rutinen i Ale kommun innebär att de privata företagen rapporterar till kommunen, och att kommunen rapporterar detta till Socialstyrelsen. Läs mer om skyddsutrustning till privata utförare i omsorg med anledning av covid-19.
Folkhälsomyndigheten poängterar hur viktigt det är att vi fortsätter att ta hänsyn till andra. Rekommendationerna är desamma som tidigare:
Tillhör du en riskgrupp och behöver hjälp att köpa hem mat? Det finns både privatpersoner och föreningar som vill hjälpa dig. Kontakta någon av dem och kom överens om hur ni ska göra. Du hittar listan på ale.se/matresurs.
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har samlat information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19. Här finns råd och länkar anpassade för olika målgrupper och behov.
Eftersom rekommendationerna från folkhälsomyndigheten kan ändras med kort varsel hänvisar vi till myndighetens webbplats www.folkhalsomyndigheten.se.
Om ditt barn inte är friskt ska du gå in på 1177.se så får du råd om vad du ska göra. Barnet ska inte gå till skolan eller förskolan.
Från och med 1 december ska alla stanna hemma då någon i hushållet har covid-19. Detta gäller också barn i barnomsorg och grundskoleelever.
Från och med 1 december ska alla stanna hemma då någon i hushållet har covid-19. Detta gäller också barn i barnomsorg och grundskoleelever. Grundskoleelever har skolplikt och ska vara i skolan, under förutsättning att de inte har förkylningssymptom eller att någon i deras hushåll har sjukdomen covid-19. Familjekarantän gäller också för elever i gymnasiet och uppåt.
För uppdaterad information om när man ska stanna hemma om någon i hushållet är sjuk kontakta sjukvården eller sök informationen på folkhalsomyndigheten.se.
Högstadieskolorna i Ale kommun kommer att ha fjärr- och distansundervisning 13-22 januari för att hjälpa till att minska smittspridningen i samhället.
Efter ett regeringsbeslut kan högstadieundervisning genomföras som fjärr- och distansundervisning om det är nödvändigt på grund av trängsel i skolan eller kollektivtrafiken. Smittskydd Västra Götaland rekommenderar distansundervisning: http://www.vgregion.se/.../smittskydd-vastra-gotaland/
Eleverna följer sitt ordinarie schema och kopplar upp sig på Teams via sin dator där de möter sin undervisande lärare. Eleverna och lärarna har tränat på fjärr- och distansundervisning och vet hur de kopplar upp sig.
Beroende på läget under kommande dagar kan vi förlänga beslutet om fjärr- och distansundervisning.
Särskolan är undantagen från beslutet.
Eleverna ska hämta ut sina datorer på bestämda tider. Vårdnadshavararna får information från respektive skola.
Eleverna kan hämta skolluncher under perioden med fjärr- och distansundervisning för våra högstadieskolor. Lunchen består av kylda matlådor för två dagar i taget som hämtas utomhus på skolan. Maten beställs i förtid av vårdnadshavaren.
När det gäller individuella lösningar för elever som själva tillhör riskgrupp eller har nära anhöriga som tillhör riskgrupp kan det finnas enstaka fall där skolan kan behöva utforma individuella lösningar. Rektor avgör hur den särskilt anpassade undervisningen ska se ut.
För att ett barn som själv tillhör riskgrupp ska kunna få distansundervisning ska familjen lämna in läkarintyg.
För att ett barn ska kunna få distansundervisning på grund av att en vårdnadshavare eller ett syskon tillhör riskgrupp behöver familjen skicka in ett läkarintyg som visar på barnets behov av anpassad undervisning. Ale kommun kan inte fatta ett sådant beslut utan fullständigt underlag från sjukvården. Intyget ska vara ställt till Ale kommun och innebära att namngivet barn inte kan gå i skolan på grund av namngiven anhörigs hälsotillstånd. Anhörigs sjukdom eller annan anledning behöver inte anges. Intyget ska vara undertecknat av behandlande läkare.
Prata med ditt barn om hur viktigt det är att tvätta händerna när man kommer till skolan. Påminn om att handtvätten ska vara med tvål och pågå minst 30 sekunder samt att man sedan ska torka händerna noga. I en del av våra miljöer finns det sämre möjligheter till handtvätt. Där kan handsprit vara ett alternativ. Viktigt att minnas är att handspriten måste masseras in i händerna och sedan torka helt för att ha effekt mot coronaviruset. Handsprit finns vid ingången till våra skolmatsalar på grund av att det på en del av våra skolor finns mindre möjlighet till handtvätt i nära anslutning till skolmatsalen.
Skolan kommer att kontakta dig som vårdnadshavare om ditt barn har förkylningssymptom. Självklart är vi medvetna om att barn kan ha förkylningsliknande symptom som beror på allergi och inte på sjukdom. Då ska barnet inte skickas hem. Det är bra om du meddelar skolan om ditt barn har en sådan allergi.
Barn kan naturligtvis ha förkylningssymptom utan att ha sjukdomen covid-19 men ändå vara sjuka. Då gäller samma rutiner som vanligt – om personalen anser att barnet är nedsatt och mår dåligt ska barnet inte vara i skolan. Då skickar vi hem barnet.
Barn med förkylningssymptom ska generellt inte vara på förskolan. Ibland har barn i förskoleåldern lätta förkylningssymptom som snabbt går över. Då behöver man inte vara hemma från förskolan eller dagbarnvårdaren. Det kan till exempel handla om en enstaka hostning eller att näsan rinner efter att man varit ute. Då ska personalen vänta lite och se om besvären verkar fortsätta innan man skickar hem barnet.
Barn kan naturligtvis ha förkylningssymptom utan att ha sjukdomen covid-19 men ändå vara sjuka. Då gäller samma rutiner som vanligt – om personalen anser att barnet är nedsatt och mår dåligt ska barnet inte vara på förskolan. Då skickar vi hem barnet.
Eftersom rekommendationerna kan ändras hastigt hänvisar vi till Folkhälsomyndighetens webbplats.
Vi håller inte några traditionella föräldramöten utan hittar i stället andra lösningar. Utvecklingssamtalen kommer vi i stor utsträckning att genomföra digitalt.
Inga onödiga resor ska genomföras på grund av att smittorisken ökar i trängsel.
Från den 21 september har vi idrottslektioner inomhus. Eleverna ska byta om i omklädningsrummen och duscha efter lektionerna.
Skolorna har gjort anpassningar för att kunna ha coronasäker idrottsundervisning. Bland annat har vi anpassat scheman och hur vi använder omklädningsrummen.
Ale kommun följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Därför har vi inga förväntningar på obligatorisk karantän efter resa. Men den som är sjuk eller känner förkylningssymptom ska självklart stanna hemma.
Observera att särskilda regler gäller för den som varit i Storbritannien eller Sydafrika. Läs mer hos Folkhälsomyndigheten.
I Ale kommuns riktlinjer står det att barn får ha en registrerad frånvaro om max två månader och att barnet sedan blir av med platsen. Vi har bestämt att under coronapandemin behåller alla sina platser även om barnen är borta från förskolan i mer än två månader.
Om du vill och har möjlighet att ha ditt barn hemma under ett par veckor framöver som ett led i att motverka smittspridning är det helt okej. Men det är viktigt att du berättar för personalen på förskolan att ditt barn kommer att vara hemma.
Kontakta förskolan/fritidshemmet och kom överens om hur barnet ska använda sin plats.
Våra skolor och förskolor är öppna och vår målsättning är att de ska fortsätta att vara det.
Om folkhälsomyndigheten rekommenderar att förskolor, skolor och fritidshem ska stängas kommer vi att följa rekommendationen. I så fall kommer vi att fortsätta att erbjuda barnomsorg/fritidshem till barn vars ordinarie vårdnadshavare jobbar i en verksamhet som räknas som samhällsviktig och inte kommer att lösa barnomsorgen på något annat sätt.
Vi har fått frågor om ifall båda vårdnadshavarna behöver jobba inom samhällsviktig verksamhet för att man ska kunna få stängningsomsorg. De familjer som själva bedömer att de har behov av barnomsorg ska anmäla detta i e-tjänsten. Vi kommer att göra individuella bedömningar och prioriteringar utifrån våra resurser. I dag har vi fått in ca 850 anmälningar.
Samhällsviktiga verksamheter är till exempel:
Vård, polis, räddningstjänst, kommunal omsorg, socialtjänst, utbildning, renhållning, vatten/avlopp, kollektivtrafik, lokal eller regional ledning, akut felavhjälpning, energiförsörjning, varudistribution, persontransporter, samhällets kommunikation, livsmedelsindustri, tillgång till kontanter, sjuk- och arbetslöshetsförsäkring, transportsektorn.
De nationella proven ställs in från och med 30 mars. Läs mer om de inställda nationella proven på skolverket.se.
Vi följer folkhälsomyndighetens och livsmedelsverkets råd och arbetar för att minska trängsel och köer i matsalarna. Åtgärderna kan se olika ut på våra skolor eftersom förutsättningarna skiljer sig åt. Generellt gäller följande:
De särskilda reglerna för restauranger gäller inte för skolmatsalar. Här kan du läsa mer om vad livsmedelsverket säger om offentliga kök under coronapandemin.
Vi får inte informera om vilken person som har coronavirus, eftersom det råder sekretess om de uppgifterna. Vi får heller inte fråga vårdnadshavarna till ett barn som är hemma sjukt vilken sjukdom barnet har. Vi får alltså inte fråga om barnet har covid-19. Däremot uppskattar vi mycket om ni vårdnadshavare informerar oss om barn eller närstående har covid-19, eftersom det hjälper oss att planera vår verksamhet.
Det här säger handlingsplanen från Smittskydd Västra Götaland, som vi ska följa:
Om symptomen har börjat mer än 24 timmar efter att den som är sjuk har varit på förskolan eller skolan ska vi inte informera, enligt handlingsplanen. Det betyder till exempel att om en person får symptom på söndagen ska rektor inte informera på måndagen. Osaken är att då är risken liten för att den som är sjuk ska hunnit smitta och att vi måste respektera den sjuke personens integritet.
När bara en person är konstaterat sjuk i covid-19 ska rektor enligt handlingsplanen bara informera vårdnadshavarna till de barn som varit i närkontakt med personen. Om den sjuke är ett barn gäller det oftast vårdnadshavarna i samma klass eller på samma avdelning.
Om den sjuke är vuxen ska rektor informera vårdnadshavarna till de barn som exempelvis har personen som lärare.
Vårdnadshavarna får i båda fallen ett brev från Smittskydd Västra Götaland om vilka restriktioner som gäller för deras barn.
När bara en person är sjuk ska rektor alltså inte informera alla vårdnadshavare på skolan. Denna begränsning finns i handlingsplanen från Smittskydd Västra Götaland.
Här kan du läsa ett exempel på hur brevet från rektor kan se ut.
Här kan du läsa brevet från Smittskydd Västra Götaland till vårdnadshavare i förskolan.
Här kan du läsa brevet från Smittskydd Västra Götaland till vårdnadshavare i skolan.
Om flera personer på samma förskola eller skola är konstaterat sjuka i covid-19 ska rektor enligt handlingsplanen informera dels vårdnadshavarna till de barn/elever som varit i närkontakt med personerna, dels alla vårdnadshavare på förskolan/skolan.
När flera personer är sjuka ska rektor alltså informera alla vårdnadshavare på skolan.
Vårdnadshavare till barn/elever som har varit i närkontakt med de sjuka får ett brev från Smittskydd Västra Götaland om vilka restriktioner som gäller för deras barn.
Vårdnadshavare vars barn inte går i de berörda klasserna får endast information om att personer på skolan/förskolan är konstaterat sjuka i covid-19.
Här kan du läsa ett exempel på hur brevet från rektor kan se ut.
Här kan du läsa brevet från Smittskydd Västra Götaland till vårdnadshavare i förskolan.
Här kan du läsa brevet från Smittskydd Västra Götaland till vårdnadshavare i skolan.
Här gäller samma regler som för vårdnadshavare. Om en person (barn/elev eller vuxen) blir sjuk i covid-19 informerar rektor de personer som varit i närheten av den sjuke. Om flera personer blir sjuka informerar rektor alla medarbetare.
Rektor ska inte kontakta Smittskydd Västra Götaland och anmäla att barn eller vuxna i förskolan eller skolan är sjuka i covid-19. Generellt ska rektor endast kontakta Smittskydd Västra Götaland om rektor har frågor och vill ha hjälp.
Om flera personer på en skola har testat positivt för coronavirus kan Smittskydd Västra Götaland rekommendera att rektor inför distansundervisning, alltså att eleverna inte ska vara på skolan utan får undervisning på annat sätt. Det kan gälla en klass, en årskurs, flera årskurser eller hela skolan. Rektor följer Smittskydd Västra Götalands rekommendationer. Alla våra skolor är förberedda för att införa distansundervisning.
Rektor kan också bestämma att eleverna ska undervisas på distans till exempel om så många lärare är sjuka att det är svårt att ha undervisningen i skolan.
Om rektor inför distansundervisning kommer vårdnadshavarna till de berörda eleverna att få information om hur undervisningen ska fungera för deras barn.
Om många medarbetare på en förskola är sjuka försöker vi hitta vikarier eller flytta om personal. Om det inte går kan vi behöva be vårdnadshavare exempelvis till barn som går 15 timmar i veckan att ha sina barn hemma. I värsta fall kan vi behöva stänga en förskoleavdelning för att vi har för lite personal.
Vi kan också stänga en avdelning om Smittskydd Västra Götaland rekommenderar det.
Vårdnadshavare som har samhällsviktiga yrken och inte kan stanna hemma med sina barn kan få barnomsorg. I så fall ska vårdnadshavaren kontakta rektor.
Undervisningen sker till och med den 24 januari på distans enligt de skärpta restriktionerna. Elever ska precis som alla andra stanna hemma från skolan om någon i familjen är sjuk, så kallad familjekarantän.
Det är viktigt att du tänker på säkerheten när du besöker närstående på våra boenden. Vi är måna om att omsorgstagare och patienter i särskilda boenden och korttidsplatser kan ta emot besök på ett säkert sätt. Vårt uppdrag är att stödja dem som vill ta emot besök och att stödja dem som undanber sig besök så länge pandemin pågår.
Alla medarbetare, patienter/omsorgstagare och besökare/ledsagare med flera som befinner sig i vårdlokaler ska använda munskydd enligt rekommendationerna från Västra Götalandsregionen.
Det betyder att munskydd används under hela arbetspasset/besöket.
Du kan läsa hela rekommendationen i Västra Götalandsregionens nyhetsbrev.
Ale kommun följer de rekommendationer som kommer från folkhälsomyndigheten samt Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet och enhet Vårdhygien. Det innebär att skyddsutrustning används i de verksamheter där myndigheter och rutiner säger att det ska användas, exempelvis delar av kommunens vård- och omsorgsverksamhet. Skyddsutrustning används generellt inte i andra verksamheter.
Den viktigaste uppmaningen till oss som vårdgivare är att medarbetare som har minsta symptom på övre luftvägsinfektion som till exempel hosta, snuva, halsont, andningsbesvär och/eller feber inte går till jobbet, utan stannar hemma.
God vårdhygien är en framgångsfaktor för att förhindra spridningen av coronaviruset. Våra medarbetare följer – precis som vanligt – basala hygienrutiner från Socialstyrelsen. Det är de basala hygienrutinerna i första hand som gör att smittan inte sprids från en brukare till en annan.
Sjukdomen covid-19 sprids som så kallad droppsmitta eller indirekt kontaktsmitta. Det betyder att sjukdomen inte smittar genom att man är i samma rum som någon som är sjuk. Droppsmitta innebär att man får in viruset i kroppen via slemhinnan i ögon, näsa eller mun via droppar från hosta eller nysning. Indirekt kontaktsmitta betyder att viruset kan överföras via förorenade ytor.
Nu i coronapandemin använder vi utöver den utrustning som vi alltid använder i basala hygienrutiner (handskar, plastförkläde och handdesinfektion) även personlig skyddsutrustning. Personlig skyddsutrustning kan vara visir, skyddsglasögon i kombination med vätskeavvisande munskydd, alternativt vätskeavvisande munskydd i kombination med visiret om det inte är tillräckligt långt så att det täcker mot stänk mot munnen.
Vi förstår att det kan vara svårt att förstå varför medarbetarna inte hela tiden arbetar i skyddsutrustning, särskilt om man som brukare eller anhörig upplever att personalen inte vidtar några skyddsåtgärder. Ni kan vara trygga med att personalen följer våra rutiner som de ska.
Skyddsutrustningen används när den behövs och fungerar på olika sätt:
Det råder ingen brist på skyddsutrustning i Ale så det finns ingen anledning för omsorgstagare eller närstående att själva skaffa skyddsutrustning till våra medarbetare. Medarbetarna inom hemtjänsten får inte använda någon annan utrustning än den som kommer från oss. Vi måste kunna vara säkra på utrustningen är korrekt och används på rätt sätt. Om man använder fel utrustning eller till och med rätt utrustning på fel sätt kan man i stället riskera att sprida smitta eller smitta sig själv.
Vi svarar gärna på dina frågor!
Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge
Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors
Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30