På ale.se använder vi kakor för att löpande förbättra webbplatsen. Du väljer själv om du accepterar kakor. Läs mer om kakor och hur du stänger av kakor i din webbläsare.
Avlastning kan vara stöd för dig som hjälper, stödjer eller vårdar en anhörig i hemmet. Det finns avlastning i form av avlösning i hemmet, korttidsverksamhet och olika typer av dagverksamhet. Det är din anhöriga som du hjälper och stödjer som ansöker om dessa insatser.
Om du får vård och stöd av en närstående kan du ansöka om avlösning i hemmet. En person från till exempel hemtjänsten ger den omsorg/tillsyn som behövs för att anhöriga eller närstående ska kunna bli avlösta i sitt uppdrag som stödjare.
Du kan beviljas avlösning i hemmet maximalt 8 timmar/månad. Insatsen är kostnadsfri för dig och ska kunna ges dag, kväll, natt samt helg. I normalfallet kan inte avlösning i hemmet kombineras med insats Dagverksamhet för personer med minnesproblematik.
Du ansöker om avlösning i hemmet hos kommunens biståndshandläggare eller via e-tjänst.
På korttidsverksamheten inom Ale kommun finns det möjlighet för barn och ungdomar med funktionshinder att få korttidstillsyn, korttids- och lägervistelser. Syftet med vistelsen är att barnen/ungdomarna ska ges möjlighet till aktiviteter och kompiskontakter samt att familjen ska ges avlastning.
Du ansöker om korttidsverksamhet hos kommunens biståndshandläggare eller via e-tjänst .
Korttidsboende, eller tillfällig vistelse som det också kallas, är till för dig som har ett socialt och/eller somatiskt omvårdnadsbehov och är i behov av rehabilitering och funktionsträning, avlastning eller tillfälligt boende i avvaktan på ledig bostad i annat särskilt boende.
I dagsläget finns inget specifikt korttidsboende eller korttidsenhet. Alla beslut om korttidsboende/tillfällig vistelse verkställs inom ramen för de bostäder som finns på särskilt boende.
Du ansöker om korttidsboende/tillfällig vistelse hos kommunens biståndshandläggare eller via e-tjänst.
Ale kommun har en dagverksamhet för personer med minnesproblematik. Det är en biståndsbedömd verksamhet som vänder sig till personer i ordinärt boende som har en demensdiagnos. Dagverksamheten erbjuder social samvaro med aktiviteter som skapar struktur och innehåll i vardagen. I normalfallet kan inte denna insats kombineras med avlösning i hemmet.
Du ansöker om dagverksamhet för personer med minnesproblematik hos kommunens biståndshandläggare eller via e-tjänst.
Insatsen daglig verksamhet är en av LSS-lagens tio insatser och riktar sig till personer som omfattas av personkrets 1 och 2 enligt 1 § LSS, är 18–65 år och som inte redan arbetar eller studerar. Daglig verksamhet ska bidra till att stärka individens personliga utveckling och skapa möjligheter för en ökad delaktighet i samhället. Det övergripande målet är att utveckla individens möjligheter att få en anställning.
Du ansöker om daglig verksamhet hos kommunens biståndshandläggare eller via e-tjänst.
Handläggare funktionshinder
Funktionshinderenheten tar emot ansökningar, utreder och fattar beslut om insatser som personlig assistens, bostad med särskild service, daglig verksamhet, kontaktperson, ledsagare, avlösare.
Telefontider: måndag–fredag klockan 8.30–9.30
Handläggare Äldreomsorg
Handläggarna inom äldreomsorgen tar emot ansökningar, utreder och fattar beslut om insatser om exempelvis hemtjänst, trygghetslarm, avlösning i hemmet, avlastning.
Telefontider: måndag–fredag klockan 8.30–9.30
Du når biståndsenheten via kontaktcenter:
Telefon: 0303-70 30 00
-tjänster, blanketter
Vi svarar gärna på dina frågor!
Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge
Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors
Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30