Artikeln publicerades kl
I Da Vinciskolans kök lagas mat till både yngre och äldre
På Da Vinciskolan i Nödinge arbetar köksmästaren Sarina Furtado tillsammans med ett arbetslag på fem kockar med att tillaga maten till två av kommunens äldreboenden samt de 450 högstadieeleverna på Da vinciskolan.

– Det är väldigt varierande, och det är väldigt roligt att få experimentera. Det är det som driver mig till att komma till jobbet varje dag, säger Sarina Furtado.
Med två olika målgrupper blir det också många olika maträtter. Till de äldre på de två boendena Klockareängen i Skepplanda och Björkliden i Alafors blir det sju luncher, sju middagar och sju efterrätter, varje vecka, året runt. Och för eleverna på Da vinciskolan är det varje skoldag en huvudrätt samt en alternativrätt för de med specialkost.
– De äldre gillar klassisk husmanskost, kålpudding, kåldolmar, stekt fläsk. Och efterrätter som silviakaka, mousse, hemlagad kräm och glass. De yngre gillar internationell mat som taco och sushi. Vi har till och med gjort sushitårta till alla 450 elever på Da vinci, vilket blev en hit! Inget är omöjligt, allt är möjligt. Det handlar bara om att våga.
Men förutom att det ska vara gott, så ska det också vara näringsriktigt. För skoleleverna handlar det om att de ska orka med hela skoldagen, och för de äldre står maten som lagas på Da vinci för femtio procent av deras totala näringsintag. Så det handlar om att tänka till för kockarna på Da vinci.
– Varje dag, varje minut är jag stolt över det jobb jag gör. När jag lagar, när jag serverar, till och med när jag diskar. För då får man kontakt med eleverna och får höra om hur god maten var. Det gör mig jättestolt.
Har du stort intresse för matlagning, god samarbetsförmåga och är serviceinriktad? Just nu söker vi en kock till vårt poolteam i kommunen. Läs mer och sök tjänsten här Länk till annan webbplats.
Informationsägare: Kommunikationsenheten