Artikeln publicerades kl
Byt, låna och återanvänd – för en mer hållbar kommun
För att minska klimatpåverkan och främja hållbar konsumtion har kommunen antagit sju klimatlöften för 2024–2026. En viktig del av arbetet handlar om att återbruka och återvinna i stället för att köpa nytt. Genom att planera för cirkulära möbler, fastighetsnära insamling och möjligheten att låna eller hyra produkter skapas både miljömässiga och ekonomiska vinster.

Bild: Ale kommun
Möbler har fått nya användningsområden
När kommunen efter sommaren 2024 gick över till aktivitetsbaserat arbetssätt krävdes nya kontorslösningar. Möbler som inte passade in i de nya kontoren har dels reparerats eller gjorts om för att skapa nya användningsområden, eller sålts till återbruksleverantörer. Först fick kommunens samtliga verksamheter komma och titta efter möbler och inredning som eventuellt skulle kunna användas hos dem.
– Alla intresserade fick märka upp möbler/inredning som de ville ha till sig och så kördes det ut vid ett senare tillfälle av en flyttfirma och vaktmästare. Idag finns det möbler från flyttprojektet lite här och var i kommunen vilket är jättekul, säger Sara Botö, utvecklingsledare på kommunledningsförvaltningen och involverad i flytten.
I arbetsmarknads- och försörjningsstöds lokaler kan man till exempel hitta fåtöljer som tidigare stod i kommunhuset i Nödinge. Hemtjänsten i Alafors har fått skåp, whiteboard, stolar och skrivbord. Da Vinciskolan har återanvänt barbord, skärmväggar, och whiteboards för att skapa lugnare studieplatser, och driftkontoret i Emylund har fått ett stort sammanträdesbord och stolar från gamla Alerummet.
Cirkulära möbler sparar både på miljön och plånboken
Reparationer och upprustningar har också lett till att en del möbler kunnat återbrukas. Soffor i kommunhusen har till exempel fått nytt tyg och högre socklar vilket gjort att de fått nytt användningsområde. Kommunen valde också att behålla befintliga skrivbordsben och montera på nya skrivbordsskivor i en mindre storlek på dessa.
– Det gav oss en kostnad på cirka 1500 kronor per skrivbord till skillnad på om vi köpt ett motsvarande begagnat hos en återbruksleverantör som ligger på cirka 3000-4000 kronor per bord. Ett nytt motsvarande kostar cirka 6000 hos en av våra ramavtalsleverantörer. Vi hade ett 60-tal bord som vi gjorde om så det blev en slant, berättar Sara Botö.
Tack vare inköp av begagnade möbler från två återbruksleverantörer minskade kommunens koldioxidutsläpp med 19376 kg (motsvarande fem varv runt jorden i en personbil) under 2024, jämfört med om vi skulle köpt nya.
Fastighetsnära insamling för återanvändning
Genom minst tre insatser varje år ska kommunen möjliggöra fastighetsnära inlämning av produkter för återanvändning. Genom att vi återanvänder produkter och material sparar vi på miljön och behöver inte köpa nytt.
– Detta är grunden i allt vi gör, säger Daniel Ledner, avfallsingenjör på renhållningsenheten. Men allra bäst för miljön är såklart att minimera konsumtionen.
Saker som kan återbrukas kan dels lämnas i den mobila återvinningscentralen som två gånger per år besöker Nödinge, Nol och Skepplanda. Och på Sörmossens återvinningscentral finns Andra chansen, ett nytt återbruk som invigdes i december 2024 där besökare kan lämna allt från porslin till virke.
Sedan årsskiftet skall även textil sorteras ut från annat avfall och lämnas till återbruk. I Ale kommun fortsätter vi som vanligt att lämna kläder av textil, hemtextil, väskor och accessoarer av textil i de röda containrar som står utplacerade vid de flesta återvinningsstationerna i kommunen.

Inifrån ett då nyöppnat Andra chansen julen 2024. Foto: Carina Åberg/Ale kommun
Cirkulär bytesstuga för allmänheten
Ett annat exempel på fastighetsnära återanvändning är den tjänst som Alebyggen utvecklade i en före detta servicebutik på Gallåsvägen i södra Nol.
– När en hyresgäst hörde av sig med idén om en så kallad ”gratisbutik” tyckte jag att det lät som en kul idé, och sedan ungefär ett år tillbaka är verksamheten igång. Vi tar inte ut någon hyra och vi står för lokalens mediaförbrukning, berättar Alebyggens VD Johan Redlund.
Butiken drivs ideellt och går ut på att människor lämnar saker som är funktionella men som de inte längre behöver. En cirkulär bytesstuga öppen för allmänheten.
Populärt att låna sportutrustning
Fritidsbanken i Nödinge och Piffl-skåpen i Surte och Älvängen är ytterligare en insats med återbruk där kommunen ser till att invånarna kan låna produkter i stället för att köpa.
Fritidsbanken har funnits i Ale sedan 2018 och här kan man låna det mesta inom sport- och friluftsliv.
– Nästan all utrustning är skänkt av privatpersoner som inte längre behöver prylarna för egen användning. På Fritidsbanken tar vi tillvara på prylarna genom att rengöra och reparera vid behov. En del utrustning monteras isär och används som extramaterial till andra prylar som saknar delar. När vi får tid och möjlighet kan vi även bygga inredning eller liknande av spillbitar som sedan används i butiken. Vi har fotbollsskor, innebandyklubbor, skidutrustning, skridskor, inlines, skateboards, kickbikes med mera, säger Anna Hederstedt, föreningsutvecklare och platsansvarig på Fritidsbanken i Nödinge.

Pifflskåp i Älvängen, Foto: Emma Kronberg/Ale kommun
Högt betyg av Pifflarna själva
Piffl-skåpen installerades i februari 2024, och innehåller utrustning för sport- och utomhusspel. Bara under första året var det 2104 personer som nyttjade utrustningen. Listan över utrustning som är mest populärt att låna toppas av basketboll, följt av kick-it (fotbollstennis), Voli paddle, Spikeball och fotboll. Av de som nyttjat utrustningen så har 47 % lämnat ett betyg efter uthyrningen, och det genomsnittliga betyget landar på 4,9 av 5.
Utrustningen hos Fritidsbanken och i Piffl-skåpen är gratis och till för alla, både invånare i kommunen och besökare, stora som små.
Fakta klimatlöften
Ale kommun har valt ut 7 klimatlöften som vi ska jobba med under perioden 2024-2026. Dessa klimatlöften mynnar från Klimat 2030 som drivs av Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen Västra Götaland. Tillsammans är klimatlöftena 30 konkreta åtgärder som är beprövade och som kan bidra till stor utsläppsminskning.
Tre av kommunens sju klimatlöften handlar om att vi ska återbruka och återanvända i stället för att köpa nytt. Löftena säger att vi ska använda cirkulära möbler, erbjuda fastighetsnära insamling för återanvändning och möjliggöra för invånarna att låna/hyra produkter i stället för att köpa.
Klimatlöfte 25 - Vi använder cirkulära möbler. Det innebär att kommunen inreder minst två kontor/arbetsplatser med cirkulära möbler och annan cirkulär inredning. Samt under perioden har ett system med cirkulära möbler för kommunens arbetsplatser. Med cirkulära möbler menas att de repareras och används på nytt, köps begagnade eller återbrukas internt.
Klimatlöfte 26 – Vi erbjuder fastighetsnära insamling för återanvändning. Det innebär att kommunen genom minst tre insatser varje år möjliggör fastighetsnära inlämning av produkter för återanvändning. Exempelvis genom mobil ÅVC, plats för återanvändning på befintlig ÅVC, teckna avtal med återanvändningsorganisationer eller liknande. Under perioden säkerställs att kommunens invånare har tillgång till inlämning för återanvändning av produkter.
Klimatlöfte 27 - Vi möjliggör för invånarna att låna/hyra produkter i stället för att köpa. Det innebär att kommunen kan visa att minst en insats pågår varje år. Under perioden ska minst tre olika insatser testas och utvärderas med sikte på långvarig insats för invånarna att låna/hyra/laga produkter i stället för att köpa. Det kan ske genom samverkan med näringslivet för att erbjuda fler hållbara tjänster, att skapa cirkulära möjligheter i bostadsområde eller att kommunen erbjuder platser att dela eller reparera.
Informationsägare: Kommunikationsenheten