Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Så funkar snöröjningen

Nu är snart snöröjningssäsongen i gång och vi är redo att ploga och grusa. Vi börjar snöröja när snödjupet är mer än fem centimeter, ibland tidigare beroende på väderlek.

Snöplogning

Foto: Anatolii Savitskii/Mostphotos.

Vi prioriterar branta backar, som plogas och saltas enligt ett speciellt backprogram. Sedan plogar vi gång- och cykelvägar till hållplatser, resecentrum, kommunala anläggningar och parkeringar. Sist plogas mindre trafikerade gator. Halkbekämpning kan vi inte göra förrän vi har slutat ploga.

Hämta grus mot halka

Du kan hämta grus för halkbekämpning på baksidan av La Plazahuset vid resecentrum i Älvängen, på parkeringen vid Byvägens förskola i Bohus samt i Brandsbo (Nol) vid den gamla fotbollsplanen där park- och anläggningsenheten har sina fordon. Du får hämta grus i hinkar och andra kärl, men inte på släpkärror.

Vem ansvarar för snöröjningen?

I Ale kan det vara kommunen, Trafikverket eller en vägförening som ska sköta snöröjning på vägar och gator. Som fastighetsägare ansvarar du för din egen mark och på trottoar/gångyta vid fastigheten. Du ska ta bort snö och is som faller ner från taket och skotta taket om där blir mycket snö och is för att undvika olyckor.

Tänk på det här

  • Håll området kring brevlådan och soptunnan snö- och isfritt samt sandat så att brevbärare, tidningsbud och renhållningsarbetare kommer fram.
  • Klipp träd och buskar så att maskiner som ska snöröja kan komma fram.
  • Parkera fordon/cykel så att det inte blir svårt att ploga eller för gående att ta sig fram.
  • Cyklar du? Då rekommenderar vi dig att i första hand använda cykelvägarna.
  • Restiden är längre under vintern. Var ute i god tid.

Informationsägare: Kommunikationsenheten