Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Så jobbar vi mot matsvinnet

Vi vill minska mängden mat som hamnar i soporna i stället för magen. Därför samarbetar de som lagar och planerar maten med våra andra verksamheter för mindre matsvinn.

Mattallrik med mat på

Foto: Wong Sze Fei/Mostphotos.

29 september är Internationella matsvinnsdagen, som FN har tagit initiativ till. Matsvinn är det livsmedel som producerats för att bli mat men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp. Matsvinn står för 8–10 procent av utsläpp av växthusgaser i världen, så att minska matsvinnet är ett viktigt bidrag till att minska negativa klimateffekter.

I Sverige slänger hushåll varje år cirka 15 kilo ätbar mat och 18 kilo dryck per person. För en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo per år vilket motsvarar en kostnad på mellan 3 000 och 6 000 kronor.

I Ale har vi målet att max 35 g per portion ska slängas i förskolan och skolan. I äldreomsorgen är målet max 100 g per portion. I siffrorna ingår kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn.

Detta kan du göra

På Livsmedelsverkets webbplats får du tips på hur du kan minska ditt matsvinn.

Tips för minskat matsvinn (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Informationsägare: Kommunikationsenheten