Artikeln publicerades kl
Vart tar regnvattnet vägen?
Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ale kommun arbetar på olika sätt för att skapa hållbara förutsättningar för att ta hand om stora mängder nederbörd och samtidigt minska föroreningar och risken för översvämningar.
24 september markerar dagvattnets dag, instiftat av organisationen VA SYD för att uppmärksamma vatten som en resurs som vi borde ta bättre vara på. Dagvatten innefattar allt vatten som rinner genom våra tätorter som regn, snö eller hagel. För att inte påverka våra samhällen negativt behöver dagvattnet tas om hand på ett effektivt sätt genom olika system.
I Ale kommun samlas vattnet upp i brunnar, ledningar och öppna anläggningar som bland annat dagvattendammar och diken. De senaste åren har vi anlagt flera dammar som förutom att ta hand om stora nederbördsmängder också renar vattnet genom att det filtreras genom växtligheten i dammarna. En ytterligare bonus är att det gynnar den biologiska mångfalden genom växtligheten och djurlivet i och omkring dammarna. I dagsläget har vi sju dammar i kommunen och fler planeras att byggas.
– Dammarna är ett bra sätt att avlasta vattenledningsnätet och minska risken för översvämningar. Dessutom renar det vattnet genom att större partiklar sjunker ner till bottnen innan det leds vidare till Göta älv, som är dricksvattentäkt för kommunen, säger Ebba Östberg, VA-ingenjör i Ale kommun.
Det finns också saker du som fastighetsägare kan göra för att bättre ta hand om dagvattnet och minska belastningen på nätet. En enkel sak är att införskaffa en tunna eller två och koppla om stuprören dit. Vattnet från tunnorna kan du till exempel använda till bevattning i trädgården.
– En annan sak man kan tänka på som fastighetsägare är att inte asfaltera i onödan. Om du ska anlägga en uppfart är det bättre att använda material som släpper igenom vattnet, som exempelvis plattor eller grus. Då kan vattnet rinna igenom och sjunka ner i marken istället för att rinna rätt ut i ledningarna eller ut på gatan.
Här kan du läsa mer om hur Ale kommun arbetar med att ta hand om dagvattnet.
Informationsägare: Kommunikationsenheten