Artikeln publicerades kl
Nytt sätt att rekrytera gav lägre personalomsättning
På Krokstorp utanför Älvängen som består av två LSS-boendena och en daglig verksamhet har de arbetat aktivt med förbättringsarbete. Genom att skruva på rekryteringsprocessen lyckades man minska personalomsättningen.
Det var sommaren 2022 som de på Krokstorp började testa det nya arbetssättet. Det har resulterat i minskad personalomsättning, ökad kontinuitet och skapat en långsiktigt stabil verksamhet.
– När jag började på Krokstorp arbetade jag mycket med rekrytering och vi hade väldigt hög personalomsättning. Det handlade ofta om att vi hade svårt att hitta personer som fullt ut förstod vad det innebar att arbeta hos oss, berättar enhetschef Anette Olsson.
När det inte var tydligt vad arbetet innebar var det flera kandidater som hoppade av redan under rekryteringsprocessen eller valde att sluta efter en kort tid som anställda på Krokstorp.
– För att minska personalomsättningen valde vi att skruva på rekryteringsprocessen. Jag skrev om annonserna så de blev tydligare. Bland annat lyfte vi fram förutsättningarna när det gäller arbetstiderna och att du behöver kunna arbeta med ett lågaffektivt bemötande. Det tydliggjorde ramarna för tjänsten, säger Annette Olsson.
Krokstorp är en verksamhet som skiljer sig från många andra inom LSS-området. Det är en verksamhet med två gruppboende och en daglig verksamhet som ligger på landet utanför Älvängen. Här bor personer med omfattande funktionssättning och ibland ett utmanande beteende.
För att tydliggöra förutsättningarna för verksamheten och jobbet införde de på Krokstorp flera steg i rekryteringsprocessen. Det första steget i Krokstorps rekrytering är en telefonintervju där kandidaterna också muntligt får en beskrivning av verksamheten och tjänsten. I nästa steg får du som kandidat komma på ett informationsmöte för att träffa personal och brukare, där efter genomfördes intervjuer på plats.
Informationsägare: Kommunikationsenheten