Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Tänk på det här när du badar i sommar

Varma dagar innebär att många tar ett dopp vid våra badplatser Surtesjön, Vimmersjön, Hultasjön och Hålsjön. Härligt tycker vi! Här är några saker som är bra att tänka på.

Flicka hoppar från badbrygga

Foto: Victoria Henriksson/Scandinav

Enligt Svenska livräddningssällskapet dog 73 personer av drunkningsolyckor förra året. Här är några saker du bör tänka på när du badar i sommar:

  • Alkohol och bad hör inte ihop. Omkring en tredjedel av alla som dör i drunkningsolyckor har alkohol i blodet. Simförmågan och risktänkandet påverkas väsentligt av alkohol. Ge dig aldrig ut i en båt om du druckit.
  • Låt inte mindre barn bada utan uppsikt. Tänk på att lägga undan mobiltelefonen när ditt barn är i vattnet. Drunkning sker oftast tyst och kan gå på några minuter.
  • Många har en övertro på sin simförmåga, inte minst män, vilka är överrepresenterade i drunkningsstatistiken. Om du är osäker på din simförmåga, håll dig nära strandkanten och ge dig inte ut på öppet vatten.

Några andra saker som är viktiga att tänka på:

  • Parkera endast på anvisade platser och aldrig innanför bommarna. Släpp fram räddningstjänst och ambulans om olyckan är framme – varje sekund räddar liv.
  • Tänk också på att kasta ditt skräp i anvisade kärl eller ta med dig skräpet hem – ingen vill bada på en nedskräpad badplats. Trasiga glasflaskor och liknande kan också utgöra hälsofara.

Våra kommunala badplatser är sedan i fjol utrustade med räddningsposter där all räddningsutrustning finns samlad som livboj, krok och stege. Ta som vana när du kommer till en badplats att kontrollera var räddningsutrustningen finns placerad.

Räddningstjänsten genomför just nu en kontroll av våra badplatser för att säkerställa att den utrustning som finns är hel och fungerar. Man kontrollerar också bryggorna och att det finns tydliga skyltar uppsatta. Om du ser att något saknas eller är trasigt, hör av dig till Ale kommun på 0303–70 30 00.

Trevlig badsommar önskar vi alla!

Källa: Svenska Livräddningssällskapet och Ale kommun.

Informationsägare: Kommunikationsenheten