Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Ny ängsmark lagom till midsommar

En riktigt glad midsommar önskar vi alla. På bara ett år har ängsmarken i Nol tagit till sig och nu finns prästkragar och andra blommor på platsen, och snart kommer ängsvädden slå ut i sin lila prakt.

Prästkragar på ängsmark

Foto: Ida Wendt/ Ale kommun

Det var förra våren som 275 kvadratmeter gräsmatta gjordes om till ängsmark med syftet att öka den biologiska mångfalden och samtidigt skapa en vacker plats på en outnyttjad yta. Med bonusen att locka till sig pollinatörer som också gynnar fruktträden i närliggande villaträdgårdar.

Ängen som ligger vid brandstationen i Nol har tagit sig fint under året och har nu kompletterats med boplatser till våra pollinerande insekter i form av en stor trädstam samt en sandhög för marklevande bin. Nolbäcken som löper längs med ängen bidrar med vatten, så nu finns allt som pollinerande insekter behöver: mat, vatten och bostad. Just nu är det prästkragarna som dominerar, men det dröjer inte länge förrän ängsvädden kommer stå i blom lila prakt. En plats väl värd ett besök.

– Vi trodde att det skulle ta flera år, en riktig ängsflora kan ta lång tid. Men bara efter lite mer än ett år har pollinatörer hittat hit och nu har vi en riktig äng på platsen. Vi är jättestolta att vi lyckats, både jag och Fia Rix på Gata- parkenheten som bland andra står bakom det här, säger Ida Wendt, kommunekolog på Ale kommun.

Har du trädgård eller gräsmatta och vill veta vad du själv kan göra för att öka den biologiska mångfalden? Här är några tips:

-Sätt upp fågelholkar, fladdermusholkar och bihotell.

-Lämna en del av trädgården lite ”ovårdad och vild”.

-Gör en del av gräsmattan till en äng.

-Odla blommor som gynnar vilda insekter.

-Anlägg en damm och våtmarker.

-Lämna kvar död ved på marken.

Foto: Ida Wendt/ Ale kommun

Informationsägare: Kommunikationsenheten