Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Ale nominerad till Guldtrappan

För att Ale även fortsatt ska ligga i framkant digitalt kommer nu 23 medarbetare på utbildningsförvaltningen få testa på AI-verktyget Copilot 365. Och för vårt arbete med digitalisering i skolan har kommunen blivit nominerad till utmärkelsen Guldtrappan.

Personer sitter i lärosal framför en bildskärm

Foto: Ivar Huntington/ Ale kommun

– Kan AI hjälpa oss att förenkla och ge oss mer tid till eleverna är det bara win-win, säger Jon Dahlberg, förstelärare på Alboskolan i Skepplanda.

Guldtrappan är en kvalitetsutmärkelse för kommuner som ligger i framkant vad gäller digital utveckling i skolan. Syftet är att uppmärksamma de som arbetar långsiktigt och strategiskt för kunskapsutveckling, samarbete och personlig utveckling med hjälp av digitalisering.

– Det här är superstort. Jag är jättestolt att vi är nominerade. Det som är bra med Guldtrappan är att vi inte bara får möjlighet att visa upp oss, utan också lära oss och samverka med andra kommuner som brottas med liknande utmaningar, säger Camilla Rudevärn, verksamhetsutvecklare på Ale kommun.

Medarbetare utbildas i AI

Som en del i kommunens digitaliseringsarbete kommer nu 23 medarbetare på utbildningsförvaltningen under året testa på AI-assistenten Copilot 365. Verktyget använder sig av samma teknologi som Chat GPT och kan exempelvis hjälpa till att analysera och sammanfatta stora textmassor, sammanfatta teamsmöten, skapa utkast från innehåll i word och skapa förslag på presentationer i powerpoint utifrån dokument.

– Utvecklingen går rasande fort och det skapas nästan dagligen nya funktioner och möjligheter. Som kommun är det jätteviktigt att vi hänger på tåget direkt för att vi ska kunna använda de här verktygen på bästa sätt, säger Jerker Rellmark, verksamhetsutvecklare på Ale kommun.

Syftet med piloten är att medarbetarna ska kunna lära sig mer och effektivisera och utveckla sina arbetssätt. Men också att vi testar i mindre skala först, för att sedan utvärdera vad vi som organisation behöver.

– Ju mer man kan få bort administrationsuppgifter, ju mer tid hoppas jag att jag kan få med varje elev, för det är ändå det som är det centrala i vårt uppdrag, säger Jakob Koskel, förstelärare på Aroseniusskolan i Älvängen.

Här kan du läsa mer om utmärkelsen Guldtrappan Länk till annan webbplats., som bland annat Skolverket och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) står bakom.

Informationsägare: Kommunikationsenheten