Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Garnvindeskolans trädgård öppnad

Häromveckan var det invigning av Garnvindeskolans pedagogiska trädgård i Skepplanda. Hållbarhet och lärande står på schemat och till hösten är planen att eleverna ska få smaka på egenodlade godsaker som rödbetor, morötter och majs.

Skolbarn som hoppar på gräsmatta

Foto: Ivar Huntington/Ale kommun

I ett samarbete med Universeum i Göteborg har Garnvindeskolan tillsammans med tre andra skolor i kommunen Alboskolan, Kronaskolan 4–6 och Madenskolan valts ut som pilotskola för skolträdgårdar. Syftet är att lära barnen om hållbarhet och FN:s miljömål Agenda 2030 genom att få testa på att odla själva.

– Barnen är ju vår nästa generation som ska förvalta den här jorden och det är viktigt för dem att förstå hur mat och hållbarhet hänger ihop. Om man kan se var maten kommer ifrån får man förståelse och känner ansvar, säger Monika Blom, rektor för Garnvindeskolan och Alboskolan.

Planen är att det till hösten blir skördefest då eleverna förhoppningsvis kommer få smaka på egenodlade grönsaker. Skolträdgården skapar också möjligheter för eleverna att ta del av en rad olika ämnen.

– Tanken är att vi kommer ha ett utomhusklassrum i anslutning till trädgården där eleverna får lära sig olika kunskaper. Hur hög blir en solros? Det kan vi mäta och räkna på. Svenska, matematik, geografi, det är många ämnen som går in i det här.

Informationsägare: Kommunikationsenheten