Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Fritidsklubb för elever i årskurs 4–6

Från och med höstterminen ändrar vi så att barn i årskurs 4–6 får gå på fritidsklubb i stället för på fritidshem.

Barn utomhus.

Foto: David Zandén/Scandinav.

Fritidsklubb är en pedagogisk verksamhet för barn i årskurs 4–6 som behöver omsorg efter skolan fram till kl 17.00. Där kan barnet hänga med sina kompisar, prova på olika aktiviteter, få hjälp med läxorna och äta gott mellanmål.  

Skolans läroplan gäller inte för fritidsklubben (som för fritidshemmet) utan aktiviteterna anpassas till vad barnen som går där vill göra. till exempel spela spel, pyssla, läsa läxor, röra på sig och vara med på utflykter.  

Fritidsklubben har öppet från skolan slutar fram till kl 17.00 jämfört med fritidshem som har öppet till kl 18.00.

Fritidsklubben är inte öppen på morgonen, men när vi byter från fritidshem till fritidsklubb under hösten 2024 kan barnet få skolbarnsomsorg på morgonen om du behöver det. Då går barnet på fritidshemmet på morgonen tillsammans med barn i årskurs 3 och yngre beroende på hur det fritidshemmet är organiserat. Då gäller fritidshemstaxa. Morgonomsorg för fritidsklubbsbarn finns bara under hösten 2024.

Vem får gå på fritidsklubb? 

Alla elever i årskurs 4–6 får gå på fritidsklubb, oavsett om vårdnadshavarna, jobbar, studerar eller är arbetslösa. Du anmäler ditt barn för en termin och betalar avgift per kvartal.  Du kan välja mellan endast eftermiddagar, eftermiddagar och skollov eller endast skollov. 

Alternativ till fritidsklubb 

Barn som har särskilda skäl får plats på fritidshem. Då går barnet på fritidshemmet tillsammans med barnen i årskurs 3 och yngre.  

Mer information om fritidsklubb

Skolskjuts

Barn som inte har fritidshem eller fritidsklubb har möjlighet att ansöka om skolskjuts. Kommunen gör en individuell prövning för varje ansökan där kommunen bland annat bedömer trafikförhållanden och avstånd.

Mer information om skolskjuts

Informationsägare: Kommunikationsenheten