Länk till startsidan

Artikeln publicerades kl

Rösta till Europaparlamentet

Söndag 9 juni är det val till Europaparlamentet. Då kan du rösta om vilka partier och ledamöter som ska vara med och fatta besluten i parlamentet. Förtidsröstningen börjar 22 maj.

Skylt visar vägen till vallokal.

Foto: Jeppe Wikström/Scandinav.

För att få rösta i EU-valet måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen, vara medborgare i Sverige eller i ett EU-land samt finnas med i röstlängden.

Röstkort kommer med posten senast 22 maj. Ta med röstkort och ID-handling när du röstar.

Behöver du hjälp?

Rösta via ombud

Om du inte kan ta dig till en röstningslokal kan du rösta med bud. Budmaterial finns att hämta vid förtidsröstningslokalerna eller kontakta Ale kommun via kontaktcenter på telefon 0303-70 30 00 så sänder vi hem material.

Instruktionsvideo, Rösta med budLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Ambulerande röstmottagning

Om du på grund av sjukdom, funktionshinder eller ålder inte själv kan ta dig till din röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan du ringa och boka ambulerande röstmottagare. Vi har avsatt olika tider och vi meddelar vem som kommer hem till dig. Kontakta valsamordnare via kontaktcenter på telefon 0303-70 30 00.

Rösta via lantbrevbärare

Den som bor eller vistas vid en lantbrevbärarlinje kan budrösta med hjälp av brevbäraren. Väljaren kontaktar Postnords kundtjänst på telefon 0771-33 33 10, och brevbäraren tar med sig material dagen därpå.

Här finns vallokalerna och deras öppettider.

Informationsägare: Kommunikationsenheten