Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Startskott för årets badsäsong

Badande pojke i sjö

Foto: Mostphotos

För många innebar pingsthelgen startskottet för årets badsäsong. Och vi är många som hoppas på härligt soliga dagar vid våra fina badsjöar runtom i kommunen. Men för att alla ska trivas på badplatserna är det några saker att tänka på.

Nu när temperaturerna tillåter är det många som i helgen passade på att ta årets första dopp vid de fyra kommunala badplatserna Hålsjön, Hultasjön, Vimmersjön, och Surtesjön. Inför säsongen har dykare varit i och städat botten från vassa eller farliga föremål som cyklar, kundvagnar eller glasflaskor. Och det är viktigt att hålla rent och snyggt på badplatserna, inte minst för att ingen ska skada sig men också för trivseln. Nytt för i år är också att de tre badplatserna Hultasjön, Vimmersjön och Surte utrustats med källsorteringskärl för papper, plast och restavfall.

– Vi har haft stora problem med nedskräpning, framförallt vid Surtesjön. Det man tar med sig till badplatsen ska man antingen slänga i anvisade kärl eller ta med sig därifrån, säger Hans Henrysson, driftledare på Gata/park.

Utökade parkeringsmöjligheter

Nytt för i år är också att alla fyra kommunala badplatser nu har räddningsposter. Det är tydligt utmärkta stationer där all räddningsutrustning finns samlad, som livboj, krok och stege.

– Om olyckan är framme ska det vara enkelt och tydligt var man hittar utrustningen, vilket kan rädda liv.

Man har också sett över parkeringsmöjligheterna och både vid Surtesjön och Hultasjön har kommunen utökat antalet parkeringsplatser inför säsongen. Och det är viktigt att man som besökare inte parkerar varsomhelst.

– Vi har tidigare haft problem med att bilar står parkerade i vägen när räddningstjänst och ambulans ska ta sig fram och det är något vi vill undvika till varje pris.

Vattenprover var tredje vecka

De första vattenproverna för säsongen togs förra veckan, och proverna visar att vattnet är tjänligt att bada i vid de fyra kommunala badplatserna. Förutom vecka 22 tar man också prover vecka 25, 28 och 31 och det man tittar efter då är framförallt algblomning och förekomst av tarmbakterien E. coli. Här kan du se en film och läsa mer om hur kommunen tar vattenprover:

Är badvattnet rent? | ale.se Länk till annan webbplats.

Och här kan du hitta Länk till annan webbplats. till de kommunala badplatserna.

På Havs- och vattenmyndighetens hemsida kan du också löpande se vattentemperaturer vid kommunens badplatser, samt om vattnet är tjänligt att bada i. Sidan hittar du här:

Badplatser och badvatten - Havs- och vattenmyndigheten (havochvatten.se) Länk till annan webbplats.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den