Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Världsbidagen 20 maj

Bi på blomma.

Foto: Dennis Alp

I dag uppmärksammar vi alla bin lite extra eftersom det är Världsbidagen, en dag som instiftades av FN 2017 för att uppmärksamma binas livsviktiga tjänster. Runt 90 procent av alla vilda blommade växter är helt eller delvis beroende av att djur som bin sköter pollineringen. Detsamma gäller för en stor del av grödorna vi odlar världen över.

Den stora tjänsten bin gör för naturen är att de hjälper blommande växter att föröka sig genom pollinering, alltså när pollen från en blomma sprids till en annan. Bina livnär sig på nektar och pollen, och när de flyger mellan olika blommor tar de med sig pollen mellan växterna som på så vis förökar sig.

- Biologisk mångfald är en fråga om människors överlevnad, men idag är den hotad. En av de djurgrupper som är på kraftig nedgång är pollinerande insekter vilket är allvarligt då över 75 procent av världens jordbruksgrödor är beroende av insektspollinering, berättar Ida Wendt, kommunekolog på Ale kommun.

- En av orsakerna till att bin och pollinerare dör är matbrist (pollen och nektar). Som tur är kan vi tillsammans hjälpa till på ett relativt enkelt sätt; vi behöver bara se över vad vi planterar i våra trädgårdar. Genom att odla en kombination av växter som blommar vid olika tidpunkter under året så finns det alltid mat för pollinerare.

Läs mer om bin och pollinering

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den