Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Daniel vill att vi återbrukar mera

Funderar du på vad vi gör i kommunen? I en serie filmer får du träffa våra medarbetare. Den här gången är det dags för Daniel Ledner, avfallsingenjör på Ale kommun att berätta om miljönyttan med att sortera sina sopor och varför återbruk är en bra idé. – Det bästa avfallet är ju det som aldrig blir avfall.

Varje år kastar aleborna omkring 4200 ton i soppåsen och 1200 ton i matavfallspåsen. Och på Sörmossens återvinningscentral i Bohus tar våra kollegor på renhållningen varje år emot 1500 ton träprodukter och 500 ton metallskrot, förutom allt annat som tas emot på anläggningen: trädgårdsavfall, elektronikprodukter, textilier och farligt avfall. Det mesta tas om hand och återvinns till nya produkter, men annat bränns. Varje år lämnas 670 ton i containern märkt ”Brännbart”. En siffra som Daniel Ledner vill få ner.

– Den bästa miljönyttan får man om man sorterar. Och det arbetet börjar med oss.

Nytt för 2021 är att hårdplast som lämnas på Sörmossen återvinns och blir till nya produkter. På Renhållningen i kommunen satsar man också på att utveckla återbruket och det finns nu bytar-containrar uppställda på Sörmossen där du kan lämna dina gamla men fungerande varor. Och varför inte passa på att samtidigt hämta upp något som du saknar hemma? Eller för att använda Daniel Ledners ord:

– Det bästa avfallet är det som aldrig blir något avfall

Och snart är den mobila återvinningscentralen tillbaka! Följande tider kan du ta ditt grovavfall, elektronikavfall, farliga avfall samt löv och gräs till följande platser. Läs mer på: ale.se/mobiltåvc

Skepplanda (Albotorget): 10/5 kl. 16-20

Nödinge (biblioteket) 12/5 kl. 16-20

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den