Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Backavik får pris för medinflytande

Sedan två år tillbaka har Backaviks äldreboende i Nödinge arbetat aktivt med att öka medbestämmandet för både de boende och personalen. Nu prisas boendet av den ideella föreningen SeniorVärlden.

Hyresgästerna på Backaviks äldreboende i Nödinge har under de två senaste åren varit delaktiga i rekryteringsprocessen när ny personal ska anställas, och varit med under intervjuer och diskuterat kandidaterna. Nu uppmärksammas de av den ideella föreningen SeniorVärlden för deras arbete med att öka medbestämmandet för personalen.

– Det är ju fantastiskt. Vi vill ju verkligen uppmuntra detta och att fler äldreboenden och äldreomsorgschefer tänker på samma sätt, säger Sören Runsteen från SeniorVärlden under prisutdelningen på Backavik förra veckan.

Boendet drivs som en så kallad intrapenad, vilket innebär att både boende, personal och cheferna för boendet under en treårsperiod får mer långsiktig planering av budgeten, vad man ska satsa på och prioritera. På Backavik är man nu inne på sitt tredje år och förutom att man låter de boende vara med och bestämma om vilken personal som ska anställas så har man också infört husmöten där de äldre får vara med och bestämma, bland annat kring aktiviteter och tycka till om hur maten smakar på boendet.

– Även om man bara säger sitt veto så lyssnas det på. Och det gör att det blir mer gemenskap i boendet. När man flyttar hit får man hur mycket tid som helst, och då kan man ju engagera sig. Och det skadar ingen, säger Gun-Britt Mellén, boende på Backaviks äldreboende sedan nio år tillbaka.

Men det är inte bara de äldre som får vara med och bestämma. Personalen är också indelad i utvecklingsgrupper som arbetar med olika teman, som tex. Ekonomi och schema, Mat och beställningar, Design och arbetsglädje, samt Aktiviteter.

– Det vi gör är att vi tillsammans kommer fram till vad vi vill göra och hur vi vill använda de medel vi har. Det kan till exempel handla om att skapa aktiviteter som bygger mycket på deltagande. Vi hade Djurens dag här till exempel förra sommaren. Då hade vi både hästar, hundar och hönor som var här och hälsade på, och musik på det. Så det är mycket sådant som vi skapar tillsammans, säger Agneta Lindell, enhetschef för Backaviks äldreboende.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den