Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Två miljoner till smarta kommunala fastigheter i Ale

Internet of things.

Illustration: Freepik.

Via informationsskärmar och en lokalapp kan elever och lärare se hur skolans inomhusklimat ligger till och hur mycket energi som byggnaden gör av med. I Ale kommun kan skolan minska energiförbrukningen i ett nytt projekt tillsammans med fastighetsförvaltningen.

IoT Sverige har beviljat en ansökan från projektet Smarta kommunala fastigheter i Ale där teknik och användare av lokaler ska samarbeta för att skapa ett bra inomhusklimat och spara energi. Tanken är att fastighetsförvaltningen och skolverksamheten ska få ett gemensamt engagemang för målet i projektet.

IoT Sverige är ett strategiskt innovationsprogram som arbetar för att skapa samhällsnytta genom att öka användningen av IoT i offentlig sektor.

Målet är att genom rätt information till fastighetens målgrupper öka hållbarheten och spara energi i stället för att fokusera på teknik och byggnad. AI, integrationsplattform och IoT är centrala för att nå förväntad effekthemtagning. Sakernas internet eller Internet of Things – IoT – är ett samlingsbegrepp för saker som har en inbyggd elektronik och uppkoppling.

Hela fastighetsbeståndet utvecklas

Satsningen ingår i ett större strategiskt arbete för digital utveckling av Ale kommuns hela fastighetsbestånd, där både organisation och IT-infrastruktur förbereds för nya arbetssätt och smarta fastigheter som bidrar till nytta för samhället.

Projektet genomförs på en prototypskola i Ale kommun. Kommersiella aktörers produkter och tjänster anpassas för samverkan i ett gemensamt ekosystem och informationsmodell (Real Estate Core). I helhetslösningen separeras olika lager tekniskt, funktionellt och affärsmässigt med tydliga gränssnitt för att vara modulära och utbytbara.

- Om resultatet blir som vi förväntar oss ska metoden senare införas brett i Ale och andra kommuner. De kommersiella projektparterna, får i konceptet validera effekten av att agera modulärt tillsammans i ett standardiserat ekosystem. De bildar en helhetslösning för projektets mål och effekter, säger fastighetschef Tony Jönsson.

Partner i projektet är Srenity och Sensapp.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den