Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Det här gäller i Ales skolor

Skolelever i korridor.

Foto: Katja Kircher/Mostphotos.

Så här arbetar vi i skolorna i Ale kommun utifrån nu gällande restriktioner och rekommendationer.

Smittspridningen är hög i hela landet och också i Ale är skolorna kraftigt påverkade med många sjuka elever och medarbetare. Som vanligt gäller att man ska hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om man är sjuk.

Smittspårning

Om någon i ditt barns närhet har testat positivt för covid-19 gör vi en smittspårning där vi informerar dem som varit i närheten av den som är sjuk. Enligt de nya reglerna behöver personer som ingår i en smittspårning inte längre testas. Därför lämnar vi inte ut några gurgeltester i skolan.

Grundregeln är att personer som inte har symptom inte testas.

Testning

Skolelever ska testa sig med PCR-test om de är sjuka med symptom på förkylningssjukdom/covid-19. Kontakta vården för testning. Skolan kommer inte längre att lämna ut tester.

Om ditt barn testar positivt räknas barnet som smittat av covid-19 och ska vara i karantän i hemmet, oavsett om ni har gjort ett PCR-test eller ett snabbtest/antigentest. Barnet får inte gå till skolan.

Har ditt barn testat negativt med snabbtest/antigentest men har symptom ska barnet ändå stanna hemma och göra ett PCR-test. Barnet får inte gå till skolan.

Familjekarantän

Reglerna för hur man ska vara hemma om någon som bor i samma hushåll har testat positivt har ändrats och beror på vilket sorts test den smittade har använt:

Skolelever ska vara hemma om någon i hushållet testat positivt med PCR-test.

Skolelever ska gå till skolan om någon i hushållet testat positivt med snabbtest/antingen. Skolplikten gäller.

Om ditt barn har haft covid-19 de senaste tre månaderna eller har fått tre vaccindoser kan barnet gå till skolan oavsett om någon i hemmet har testat positivt.

När ska barnet komma tillbaka till skolan efter sjukdom?

Om ditt barn har symptom som kan vara covid-19 ska barnet stanna hemma minst fem dagar från första dagen med symptom. Detta gäller både barn som testar positivt för covid-19 och de som testar negativt. De sista två dygnen innan barnet kommer tillbaka till skolan ska hen vara feberfri och känna sig återställd.

Fjärr- och distansundervisning

Grundregeln är att framför allt de yngre eleverna ska få sin undervisning i skolan (friska barn är i skolan, sjuka barn är hemma). Undantag kan ske om en stor del av barnen är sjuka, då en klass kan skickas hem. I så stor utsträckning som möjligt ska eleverna i så fall få undervisning eller hemuppgifter.

Främst äldre elever kan få fjärr-/distansundervisning enligt samma rutiner som tidigare. Du får information från barnets skola om fjärr-/distansundervisning blir aktuell.

Har du ett samhällsviktigt jobb så har du alltid rätt till omsorg på skolan för ditt barn. Kontakta rektor.

Vid fjärr-/distansundervisning kan du hämta lunch till ditt barn i skolan på bestämda tider. I så fall får du information från skolan.

Fritids

Om ditt barns klass har fjärr-/distansundervisning på grund av smittspridning kan ditt barn inte vara på fritids även om barnet är friskt. Om båda vårdnadshavarna har samhällsviktiga jobb har du rätt till fritids för ditt barn. Kontakta rektor.

De dagar som ditt barn inte kan vara på fritids dras av från avgiften.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den