Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Vaccinerad personal i hemtjänst och särskilda boenden?

Person blir vaccinerad.

Foto: Plattform/Scandinav.

Vi får frågor om det enbart är covid-19-vaccinerad personal som utför vård och omsorg i Ale kommun. Vi varken kräva eller garantera att våra medarbetare är vaccinerade.

Det stora flertalet av sektorns vård och omsorgspersonal är vaccinerade, men inte alla. Ale kommun kan inte med nuvarande regler garantera samtlig vård- och omsorgspersonal är fullt vaccinerad mot covid-19. Detta beror på att vi inte har rätt att kräva av våra medarbetare att de är vaccinerade.

Så här jobbar vi

Som vårdgivare är vi på sektor socialtjänst och Ale kommun måna om att göra så mycket vi kan för att hindra spridning av smitta, bland annat av sjukdomen covid-19. Utöver att vi gör det enkelt för personal i våra verksamheter att gå och vaccinera sig, bygger arbetet på tydliga rutiner för att förhindra smittspridning. Dessa rutiner handlar om god handhygien, att man är rätt klädd på jobbet och att man använder den skyddsutrustning som krävs både för att skydda dig som omsorgstagare/patient och för att skydda personalen. Personalen ska inte komma till arbetet om de har minsta symptom. För att det ska vara enkelt för medarbetarna att följa den regeln erbjuder vi medarbetare som inte är vaccinerade att regelbundet göra antigentest.

Då använder vi munskydd

I det nära arbetet med vård och omsorg, inom ca 2 meter, använder all personal munskydd som skydd mot smittspridning. Ibland gör vi undantag från den regeln. Då har beslutet alltid fattats efter att enhetens chef har gjort en riskbedömning.

Vid avstånd på mer än två meter har Västra Götalandsregionens Smittskyddsenhet fattat beslut om att det inte längre är nödvändigt att använda munskyddet när man ses. Denna regel togs bort 1 juli 2021. Dock ska munskyddet användas om det är svårt att hålla avståndet två meter mellan varandra i inomhusmiljön.

Kontakta oss vid oro

Om du känner dig orolig för att ta emot besök och omsorg/vård av vår personal kan personalen ha munskydd hela tiden när de befinner sig i vårdrummet/lägenheten/huset där du tar emot omsorg och vård. Känner du dig ändå orolig för att ta emot vår personal? Kontakta ansvarig enhetschef via kontaktcenter, telefon 0303-70 30 00.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den