Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Svag nedgång i företagens betyg på Ale kommun

Foto: Johnér/Scandinav

Ale tappar 7 placeringar i Svenskt Näringslivs senaste mätning av företagsklimatet i Sverige, och hamnar på plats 186 av Sveriges 290 kommuner.

– Såklart att vi vill nå topp 50 där vi var förr, men vi har en bit kvar, säger Mikael Berglund (M), kommunalråd i Ale.

Varje år genomför Svenskt Näringsliv en mätning av företagsklimatet i Sverige då organisationen frågar hur företagen upplever klimatet för näringslivet i kommunerna. Igår presenterades resultatet, och för 2021 halkar Ale kommun ner sju placeringar, från plats 179 till plats 186.

Anledningen till nedgången är att företagen fortfarande upplever jobbsituationen som problematisk. Där hamnar kommunen på plats 283 av 290, visserligen en uppgång från 2020 med två placeringar men fortfarande en bottennotering. Bland annat är det tillgången till personal med rätt yrkeserfarenhet som saknas. Företagen menar också att dialogen med kommunen kan förbättras, när det gäller kommunens service och bemötande hamnar kommunen på plats 237.

– Vi är mitt i en omställningsperiod och har flera utmaningar på samhällsbyggnadssidan som vi ser framöver. Inte minst handlar det om tillgång till mark för nyetableringar och svårigheter att hitta rätt arbetskraft. Bland annat är det tekniker, ingenjörer och arkitekter som saknas, säger Mikael Berglund.

På den positiva sidan intar Ale fortfarande topplaceringen bland Sveriges kommuner när det gäller förbindelser, och är bäst i Sverige på vägnät, samt tåg- och flygförbindelser. Kommunen gör också en rejäl klättring när det gäller företagens upplevelse av bredband och mobilnät, från plats 163 till 81.

– Små företag är liksom stora beroende av fiber och bredband, och vi har kommit långt i fibreringen av landsbygden. Vi kan nu se att intresset för nyetableringar ökar och för oss som kommun handlar det om att möta upp de förväntningarna och förbereda oss för tillväxten som vi ser komma.

Om du vill få en djupdykning i Svenskt Näringslivs mätning om företagsklimatet i Ale är du välkommen att delta i en öppen presentation med Christina Riksén från Svenkt Näringsliv. Presentationen sker på Teams den 28 september, mellan klockan 13 och 14. Länken hittar du här:

Presentation av Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet i Ale | ale.se Länk till annan webbplats.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den