Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Nolskolan jobbar för hållbarhet med sång och kompost

Förskoleklasserna på Nolskolan har en egen bokashikompost. Det är en del av skolans arbete med att låta undervisningen genomsyras av de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Barnen går varje fredag och hämtar matavfall i bamba som de lägger i sin bokashikompost. Jorden som bildas planterar sedan barnen frön i och får på det sättet förståelse för de olika delarna i de biologiska processerna.

- Det blir väldigt konkret att jobba med bokashin. Man får jobba med händerna och man ser processen på ett bra sätt, säger Sofia Fredén som är förskollärare på Nolskolan.

Lärande för hållbar utveckling

På Nolskolan jobbar man med lärande för hållbar utveckling, LHU. Det innebär att man lyfter in miljö- och klimatperspektiv på olika sätt i undervisningen.

Målet är att eleverna ska kunna göra medvetna val i framtiden för att bidra till en hållbar utveckling. Och såklart också sprida sina kunskaper hemma i den egna familjen.

- Kommer det någon annan vuxen och säger att: "Jag tycker att du borde göra så här istället" så blir det väldigt lätt att det är känsligt. Men om dina barn kommer och säger: "Pappa, mamma, så här kan vi jobba istället", då biter det oftast rätt bra. Barnen har väldigt stor makt att påverka, säger Kalle Carlsson, musiklärare på Nolskolan

Plattan i mattan

En annan del av hållbarhetsarbetet på Nolskolan är att eleverna har släppt en skiva på Spotify där alla låtarna handlar om något av de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Skivan går under namnet "Plattan i mattan". Musiken är skriven och inspelad av eleverna med hjälp av musiklärare Kalle Carlsson. Förskoleklassens bidrag handlar såklart om deras bokashikompost.

Länk till "Plattan i mattan" på Spotify Länk till annan webbplats.

Länk till texthäftet "Plattan i mattan" Pdf, 6 MB.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den