Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Hjälp till att spara på vattnet inför sommaren

Man vattnar trädgård med vattenkanna

Foto: Aleksandr Kichigin/Mostphotos

Under de senaste dagarna har vattenförbrukningen ökat markant. Därför behöver vi använda vattnet smart och undvika onödig förbrukning i hushållen och i våra trädgårdar.

Under varma dagar i maj och juni går det åt som mest vatten under året när många vattnar i trädgården och fyller sina pooler.

I genomsnitt använder varje person i Sverige 140 liter vatten per dygn. Under varma dagar kan denna förbrukning mångdubblas vilket tillfälligt kan belasta leveransen av dricksvattnet väldigt mycket. Genom att planera lite i förväg och tänka en extra gång kan vi hjälpas åt att göra stor skillnad!

Att spara på vattnet innebär inte att någon behöver avstå från ett normalt användande. Men om många sparar lite kan vi tillsammans spara väldigt mycket dricksvatten, vilket i sin tur hjälper kommunen att bli mer vattensmart! Här hittar du några tips på hur du kan bli mer vattensmart i trädgården.

Vattna med vattenkanna

En vattenslang kan förbruka så mycket som 1 000 liter per timme. Undvik också att vattna mitt på dagen när det är som varmast. Vattnet hinner då avdunsta innan det tränger ner i marken och når växterna. Vattna istället på morgonen eller kvällen för att spara på din vattenförbrukning.

Vattna inte gräsmattan

Gräsmattan klarar sig genom en långvarig torka. Tänk på att det kan gå åt upp mot 150–350 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter.

Poolen

Fyll poolen sakta och på nattetid. Se också till att poolen är tät och att reningen fungerar så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong.

Samla regnvatten i en tunna

Bor du i hus kan du samla upp regnvattnet från taket i en tunna. Du kan använda det uppsamlade vattnet till att vattna din trädgård, putsa fönster med mera. Regnvatten är också gratis!

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den