Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Det här gäller för barn i grundskola och förskola

Grundskoleelever har skolplikt och förväntas därför vara i skolan om de är friska. Eleverna ska vara i skolan också om anhöriga är sjuka.

Friska barn ska vara i skolan - skolplikt gäller

Grundskoleelever har skolplikt och förväntas därför vara i skolan om de är friska. Folkhälsomyndigheten säger att det inte finns några tecken på att skolmiljön är mer smittförande än andra miljöer. Man ser inga tecken på omfattande spridning i skolor och de få som smittats i skolan är vuxna som smittats av andra vuxna. Eleverna ska vara i skolan också om anhöriga är sjuka.

Elev som är särskilt känslig för smitta

Har ditt barn nedsatt immunförsvar så du inte vill att barnet ska vara i skolan trots skolplikten? Om eleven har ett behov som är konstaterat/intygat av vården kan skolan utforma särskilda lösningar så att barnet kan ta del av utbildningen hemifrån. Ta kontakt med sjukvården/behandlande läkare. Rektor avgör hur den särskilt anpassade undervisningen kan se ut. Vårdnadshavare till aktuella elever ska kontakta skolan.

Vårdnadshavare som är särskilt känslig för smitta

Har du nedsatt immunförsvar så att du inte vill att barnet ska vara i skolan trots skolplikten? Om ditt medicinska tillstånd är konstaterat/intygat av vården kan skolan utforma särskilda lösningar så att barnet kan ta del av utbildningen. Ta kontakt med sjukvården/behandlande läkare. Rektor avgör hur den särskilt anpassade undervisningen kan se ut. Kontakta skolan.

Skolidrott utomhus

För att försöka minska smittspridningen ska idrottslektioner från den 14 april i möjligaste mån ske utomhus. Skolorna har fått rekommendationer från kommunens medicinskt ledningsansvariga skolsköterska att bedriva aktiviteter som inte kräver duschning efteråt för att undvika att använda omklädningsrum och duschar där det gärna kan bli trångt.

För dig med förskolebarn

Är du sjuk? Dina friska barn får i de flesta fall vara i förskolan ändå. Undantaget är om sjukvården har sagt att barnen ska vara i karantän. Dock är det viktigt att tänka på hur du gör vid hämtning och lämning. Prata med din förskola om en lösning för överlämningen så att du inte utsätter medarbetarna på förskolan för smitta.

Förskolebarn får självklart vara hemma om du som vårdnadshavare bestämmer det. Glöm inte att meddela förskolan eller den pedagogiska omsorgen så att de vet hur många barn som är på plats.

Vi vill också att ni meddelar förskolan senast kl 12.00 dagen innan ett barn som varit hemma sjukt återkommer till förskolan/den pedagogiska omsorgen.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den