Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

En förskola i rörelse

Följ med en dag på avdelningen Björken i Älvängen där fysisk aktivitet står i ständig fokus. – Forskningen visar att barn idag rör sig för lite, säger förskollärare Frida Ström. Vi vill vara med och lägga grunden till ett liv i glädje och rörelse.

På avdelningen Björken på Björklövens förskola, som består av 20 barn i åldrarna 3-5 år, inleds varje dag med en samling med dans i någon form. Sedan delas barnen upp i två grupper.

Den ena gruppen skapar egna hinderbanor, kör cykelslalom eller lerker rörelselekar på gården. Den andra gruppen stannar inne och skapar egna dansfilmer med hjälp av greenscreenteknik eller tränar i Björkens gym.

Friska och glada barn

På Björken har man sedan man började fokusera på rörelse efter förra sommaren märkt av många positiva effekter.

– Vi ser framför allt att barnen är friska. De är glada och kommer hela tiden med nya idéer på vad vi kan göra mera, säger Frida Ström.

Yoga och mindfulness

Man jobbar inte bara med rörelse utan också med avslappning. Innan lunch varvar barnen ner med en massage eller yoga och avslappning.

– Vi försöker medvetandegöra barnen på hur det känns i kroppen vid de olika aktiviteterna och de sätter egna ord på sina upplevelser. Vi samtalar även med barnen om hur kroppen ser ut och vad den mår bra av, berättar Frida Ström. De får fundera tillsammans och har även ritat och målat skelett och kropp.

Barnen driver utvecklingen

Återkommande varje vecka är också att avdelningen går till skogen där barnen gärna klättrar upp i de brantaste backarna, balanserar på de svåraste fallna träden och springer trail i nerförsbackar.

- Barnen driver projektet vidare med nya idéer och arbetet är under ständig utveckling. Barnens senaste idé är att omvandla ett av våra rum på avdelningen till ett slags gym.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den