Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Ale på besök i Botswana

Alla barn ska gå i skolan. Det gäller oavsett om de bor i Ale eller i Botswana. I höstas åkte politiker och tjänstemän från Ale till Botswana för att utbyta erfarenheter och idéer om hur man bäst motverkar skolfrånvaro. Klicka på filmen för att följa med på resan och få en inblick i vardagen i Kalahariöknen.

Även om förutsättningarna är olika i de olika länderna så finns det mycket man kan lära av varandra. Resan är en del av samarbetsprojektet No Dropouts där Ale kommun deltar tillsammans med Ghanzi i Botswana och Budesti i Moldavien. Målet med projektet är att få ner skolfrånvaron och se till att alla barn får en bra utbildning i en trygg miljö.

Projektet inleddes 2018 och finansieras av SIDA. I Ghanzidistriktet hade man tidigare de högsta skolavhoppssiffrorna i landet. Men under projektets gång har man fått ner siffrorna från 17 procent skolavhopp 2017 till 1 procent under 2019.

Positiva effekter för Ale

- Projektet har ökat uppmärksamheten på skolfrånvaron i Ale och arbetet som görs av bland annat Näta (Närvaroteam Ale), säger projektsamordnare Joachim Wever.
- Genom projektet har vi fått nya perspektiv och inspiration från våra partners. Till exempel att det är möjligt att samverka över organisationsgränser utan att krångla till det.

Projektet presenterades på Internationella dagen

Representanter från alla tre deltagarländerna presenterade projektet på SKR:s internationella dag 29 januari. Temat för dagen var Agenda 2030 och internationellt partnerskap.

- Presentationen mottogs väldigt väl säger Mikael Berglund (M), kommunstyrelsens ordförande. Jag har fått en positiv återkoppling från de som lyssnade. Detta är ett unikt samarbete. Vi är enda kommunen i Sverige som gör den här typen av trepartssamarbeten.

Bild från Internationella dagen på SKR

Presentationen under SKR:s internationella dag. Från vänster: Anna Evghenia Hiora, projektkoordinator Budesti, Mikael Berglund (M), kommunstyrelsens ordförande, Ale kommun, Nina Costiuc, borgmästare, Budesti, Letsogile Seretse, projektkoordinator Ghanzi, Karin Flordal, moderator. Foto: Maria Palm, Ale kommun

Nu fortsätter projektet

Nästa steg är ett besök i Budesti, Moldavien innan projektet sammanfattas i Ale under hösten 2020

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den