Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Ny rapport lyfter vikten av tidiga samordnade insatser för barn i utsatta situationer

Foto: Katja Kircher/Mostphotos

Många barn har föräldrar som dricker för mycket. Detta uppmärksammas varje år med kampanjen Spela roll! som infaller samma vecka som Alla hjärtans dag.

Bakom kampanjen står Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaforsknings (CAN), och syftet är att sätta mer ljus på frågan samt att ämnet problematiseras, inte minst ur ett barnrättsperspektiv.

I höstas släppte CAN rapporten "Hur många barn växer upp med föräldrar med alkoholproblem?", som visar att 15 procent av alla barn i Sverige har påverkats negativt i någon utsträckning av att ha vuxit upp med minst en förälder med alkoholproblem.

Rapporten lyfter vikten av tidiga samordnade insatser för barn i utsatta situationer liksom vikten av samverkan mellan familjecentraler, mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och förebyggande socialtjänst verksamheter. Detta kan bidra till tidig upptäckt och stödinsatser för barn i familjer där någon vuxen dricker för mycket alkohol.

I Ale kommun har arbetet med just tidiga samordnade insatser pågått i flera år. Syftet är att synliggöra behov samt utveckla samverkan med fokus på tidiga insatser för att befrämja barn och ungas hälsa och livsvillkor. Fokus ligger på att utveckla samverkan mellan olika kommunala verksamheter och andra huvudmän. Här kan du läsa om vilken hjälp du kan få från kommunen.

Läs CAN-rapport 185 "Hur många barn växer upp med föräldrar med alkoholproblem?" Länk till annan webbplats..

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta hit Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den