Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad: 2017-07-07 13.49

Nya bostäder i Nol tack vare 59,5 miljoner i saneringsbidrag

Projektledare Torbjörn Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Hedlund och Alebyggens vd Johan Redlund.

Ale kommun får bidrag från Naturvårdsverket för att sanera blyförorenad jord som stoppade arbetet med nya bostäder i centrala Nol. Här ska Alebyggen bygga två hus med 54 lägenheter. Ale kommun bygger en förskola för 160 barn.

- Nu kan kommunen göra klart detaljplanen för nya bostäder och förskola i Nol. Tack vare regeringens satsning på ökat bostadsbyggande kan vi nu ta ett helhetsgrepp och skjuta till de bostäder och förskoleplatser som Ale så väl behöver, säger Paula Örn (S), kommunstyrelsens ordförande.

Särskilda pengar för sanering

Det var när fjärrvärmeledningar skulle grävas ned i marken man hittade föroreningarna. Arbetet med den nya detaljplanen stoppades och alla inblandade jobbade hårt för att hitta en lösning. Staten har speciellt avsatta pengar för sanering av förorenade områden inför bostadsbyggande.

- Vi har i ansökan argumenterat ur ett samhällsperspektiv att bidrag måste ges för sanering av de föroreningar som finns i hela det detaljplanelagda området, inte bara kring bostadshusen. Bygger man nya bostäder krävs oftast kommunal service i form av skolor, vatten och avloppsledningar, gång- och cykelvägar med mera, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Hedlund.

Genom att bevilja bidrag för sanering av hela området har Naturvårdsverket visat att man har förstått vikten av att sanera det nya expoateringsområdet i sin helhet och därmed flyttat gränsen för hur bidraget kan användas. Det gör att Ale kommun nu får bidrag också för den mark där förskolan ska byggas.

Renovera och bygga nytt

Alebyggens vd Johan Redlund är glad över beskedet att detaljplanen snart kan vara klar:

- Vi kan starta renoveringen av de miljonprogramshus som vi redan har i området, något som hela tiden har varit en del av projektet för vår del.

Han och projektledaren Torbjörn Andersson ser fram emot en sanering som är tekniskt ganska enkel men samordningsmässigt mer komplicerad när gräv- och fyllarbeten ska göras samtidigt med att bostadshus ska byggas.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan Skapades av:

den 2017-07-07

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.