Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Vandringsleder och strövområden

Det finns många fina vandringsleder och strövområden i Ale kommun. Här hittar du några av alla de leder och stigar som är trevliga att gå.

Pilgrimsleden Göta Älv. Foto: Ale kommun

Bohusleden

Bohusleden består av 27 etapper som bjuder på totalt 37 mil av naturskön och omväxlande vandring. Leden sträcker sig från Lindome i söder, vid gränsen mot Halland, till Strömstad i norr. Den är numera en del av Nordsjöleden.

 1. Mer information om Bohusleden Länk till annan webbplats.
 2. Karta över Bohusleden Länk till annan webbplats.

Vättlefjällsleden

Den 25 km långa Vättlefjällsleden som sträcker sig från Angered i söder till Nödinge i norr bjuder på en härlig naturupplevelse med många fina sjöar utmed sträckan. Varje år arrangeras dessutom Vättlefjällsvandringen, en bra aktivitet för både gammal och ung.

 1. Mer information om Vättlefjäll Länk till annan webbplats.
 2. Karta över Vättlefjällsleden Länk till annan webbplats.

Risvedenspåret

Genom Risvedens naturreservat löper Risvedenspåret, ett skogsspår med härliga kulturmarker, skogar, gamla torpmiljöer, hagar och ängar. Sträckan är ca 20 km lång och markerad med svartvita romber.

 1. Mer information om Risveden Länk till annan webbplats.
 2. Karta över Risvedenspåret Länk till annan webbplats.

Pilgrimsleden Göta Älv

Pilgrimsleden Göta älv är det självklara valet för dig som vill kombinera din naturupplevelse med historia. Längs Pilgrimsleden genom Ale får du upptäcka många rika kultur- och naturmiljöer. Leden sträcker sig genom hela kommunen och är lätt att nå via kollektivtrafiken. Leden är uppdelad i flera delsträckor som gör det möjligt att välja att gå hela sträckan eller delar av den. Ett perfekt alternativ för en eller flera dagars utflykt. 

 1. Mer information om pilgrimsleden Göta Älv Länk till annan webbplats.
 2. Karta över pilgrimsleden Göta Älv Länk till annan webbplats.

Rannebergsstigen i Älvängen

I Älvängen kan du promenera den ca 1,5 km långa Rannebergsstigen. Skyltar utmed vägen berättar om vikingatiden, boplatser, fornborgar, fornåkrar, växter och djur. Illustrationer visar hur landskapet kan ha sett ut för omkring 1 000 år sedan. På toppen av Ranneberget så ser du ut över Göta älvdalen och dess närhet.

 1. Mer information om Rannebergsstigen
 2. Karta över Rannebergsstigen Länk till annan webbplats.

Alvhemsstigen i Alvhem vid golfbanan

Blomsterrika slåtterängar i en naturskön golfbanemiljö, domarringar och andra gravar, skålgropar, utblick mot Göta Älvdalen, platsen för Cappels församlings medeltida kyrka och fornåkrar med mera.

 1. Mer information om Alfhemsstigen
 2. Karta över Alfhemsstigen Länk till annan webbplats.

Mettjärnsleden

Mettjärnsleden är 4,8 km lång och har en sammanlagd höjdskillnad på 130 meter. Leden har blå märkning och utgår från Jennylund idrottsplats i Bohus. Leden rundar Mettjärns södra spets men inte någon bebyggelse förutom kring Jennylund. Startar du med att gå leden västerut innebär det att du avslutar med att gå den norra delen av elljusspåret.

 1. Karta över Mettjärnsleden Länk till annan webbplats.

Hållsdammsleden

Hållsdammsleden är 10,3 km lång och har en sammanlagd höjdskillnad på 290 meter. Leden har röd märkning och utgår från Jennylund idrottsplats i Bohus. Leden har gemensam sträckning med Mettjärnsleden både i början och slutet av leden. Leden rundar Mettjärns södra spets men inte någon bebyggelse förutom kring Jennylund. Startar du med att gå leden västerut innebär det att du avslutar med att gå den norra delen av elljusspåret.

 1. Karta över Hållsdammsleden Länk till annan webbplats.

Buråsleden

Buråsleden är 8,3 km och har en sammanlagd höjdskillnad på 225 meter. Leden har blå märkning och utgår från Dammekärr i Nödinge. Leden har gemensam sträckning med Trolltjärnsleden i början och slutet av leden. Leden passerar över några öppna ytor med bebyggelse, annars mest skog.

 1. Karta över Buråsleden Länk till annan webbplats.

Trolltjärnsleden

Trolltjärnsleden är 13,5 km och har en sammanlagd höjdskillnad på 350 meter. Leden har röd märkning och utgår från Dammekärr i Nödinge. Leden har gemensam sträckning med Trolltjärnsleden i början och slutet av leden. Leden passerar över några öppna ytor med bebyggelse, annars mest skog. Vid Trolltjärnsledens sydligaste del passeras en gammal kvarnruin, Relsbo kvarn. Info om kvarnruinen finns på platsen.

 1. Karta över Trolltjärnsleden Länk till annan webbplats.

Vill du veta mer?

Kartor

Idrottsklubben OK Alehof håller efter våra vackra vandringsleder och ser till att de är tillgängliga för vandrare.

Du kan även kontakta OK Alehof Länk till annan webbplats. för att få kartor över leder i området.

Hjälp oss att upptäcka brister

Skulle du upptäcka brister i vandringslederna så får du gärna meddela Ale fritid via
e-post till alefritid@ale.se.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den