Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Ridning

I Ale kommun är hästar och ridning mycket populärt. Kommunen har flera aktiva föreningar och många säkra ridvägar. Det finns också ett antal företag med hästar och många privatpersoner som har egen häst.

Foto: Rita E. / Pixabay

Säkert att rida i Ale

I Ale finns flera anlagda ridvägar och ridslingor skilda från trafik. Det gör det säkrare för både människa och häst. På föreningen Säkra Ridvägar i Ales webbplats kan du hitta mer information om var och hur du rider säkert i Ale. Du hittar länken bland relaterad information här på sidan.

Välj rätt väg och tålig mark

Du får rida fritt i naturen, eftersom ridning ingår i allemansrätten. Men med tanke på risken för markskador är det viktigt att noga välja väg och undvika mjuka marker som lätt kan skadas.

Fråga markägaren om lov när du arrangerar organiserad eller regelbunden ridning på annans mark. Du måste även anmäla samråd hos länsstyrelsen om dina ridarrangemang kan medföra påtaglig förändring på naturmiljön, exempelvis skada på marken.

Får jag rida på motionsspår och vandringsleder?

Det finns inget allmänt förbud, men det kan vara förbjudet enligt kommunens lokala ordningsföreskrifter. Respektera skyltningen vid varje motionsspår.

Platser där det är förbjudet att ta med hästar

Ridning är förbjudet på Ales elljusspår Länk till annan webbplats.. Hästar får inte heller tas med till någon av Ales kommunala badplatser Länk till annan webbplats..

Ridklubbar och ridskolor i Ale

Här har vi listat vi de kommunala ridklubbarna/ridskolorna och de som finns i kommunens föreningsregister. Förutom dessa finns även flera privata ridskolor.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den