Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Repslagarmuseet Älvängen

Vid pendelstationen i Älvängen ligger en av Europas få bevarade repslagarbanor. En välbevarad "fullängdsbana", lång, med två repslagningsmaskiner från 1920-talet som fortfarande fungerar. Här finns också ett unikt tjärverk i drift, möjligtvis det enda i världen!

Interiör från museet

Det hela började när Carlmarks gamla repslagarbana hotades av rivning i början av 1990-talet. Föreningen Bevara Repslagarbanan bildades och genom hårt arbete och stort engagemang lyckade de stoppa rivningen. Repslagarbanan ägs numera av Ale kommun men det är föreningen som har ansvar för anläggningens drift och som varsamt arbetar med att återställa byggnader och maskiner. 1995 utsågs anläggningen till Årets industriminne i Sverige som första mottagare av nyinstiftade priset. Året därpå förklaras byggnaden och dess inventarier som byggnadsminne, det första och hittills enda i Ale kommun. Under byggandet av den nya Ostindiefararen Götheborg tillverkade entusiaster på Repslagarmuseet cirka 25 ton tågvirke. De producerade trossar och kablar av tjärad hampa till både stående och löpande rigg. Ett tydligt bevis på att maskinerna, kunskapen och hantverket ännu lever!

Det är en speciell upplevelse att kliva in i Repslagarmuseet. Att se repslagningen med egna ögon och att höra maskinerna arbeta. Att känna lukten av naturfibrer och trätjära, att få känna på fibrer och garn. Detta gör besöket till en upplevelse utöver det vanliga. I lokalerna finns, förutom museum och olika tillfälliga utställningar, också konferensutrymmen, teatersalong, servering samt butik. När museet är öppet sker alltid repslagning och ibland visas även andra former av hantverk.

Hitta hit

Kollektivtrafik: Tåg till Älvängens station eller buss till Älvängens resecentrum. Museet ligger på västra sidan järnvägsspåren strax norr om stationen. Sök lämpliga avgångar på Västtrafiks reseplanerare Länk till annan webbplats..

Bil: Från E45 tag avfart 89, Älvängen centrum, följ skyltning mot repslagarmuseum.

Hitta till Repslagarmuseet på Alekartan Länk till annan webbplats..

Tillgänglighet

Hela museet utom rummet för tillfälliga utställningar är tillgängligt för rullstol, rollator och barnvagn.

Mer information

Läs mer om öppettider, entré och utställningar på Repslagarmuseets hemsida Länk till annan webbplats..

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den