Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Ranneberget, Älvängen

Välkommen till natur- och kulturstigen vid Ranneberget i Älvängen. Ett utflyktsmål för hela familjen! Här kan man se fornlämningar från stenålder till medeltid, ett rikt växt- och djurliv och från fornborgen på toppen av berget har man en milsvid utsikt över Göta älvs dalgång.

Foto: Sofie Rittfeldt / Ale kommun

Vandringen på Rannebergsstigen är inte ens en kilometer lång. Men den bjuder både på en resa långt tillbaka i historien och rika naturupplevelser. Här är det lätt att föreställa sig hur människor under olika tidsåldrar bott och vistats på bergets sluttningar och sökt skydd på Rannebergets topp under orostider.
 
Göta älvdalen var under äldre stenåldern (10 000-4 000 år f Kr) en havsvik. Läget vid Ranneberget var idealiskt. Här gav marken rik skörd, vattnet goda fiskefångster och skogarna jaktlycka. Spår finns ännu kvar av bosättningarna vid det som en gång var strandkant.

Under järnålder och vikingatid (ca 500 f.v.t.-1050 e.v.t) var det oroliga tider i Göta älvdalen. Älven var den viktigaste handelsvägen mellan skogarna i inlandet och rikena på andra sidan haven. Skeppstransporter på Göta älv kunde ge rikedom och makt och många var beredda att kämpa om det. De bofasta byggde egna skepp och satte upp försvarsverk mot angripare. Rannebergets fornborg är en av ett tjugotal i Göta älvdalen.

Under hundratals år var Ranneberget betesmark. Det var ängs- och hagmarksblommornas stora tid. Än i dag finns många arter kvar som minner om den tid då berget försörjde människorna här som levde av det jorden gav.
 
Välkommen till en vandring genom historien upp på Rannebergets topp och njut av den vida utsikten över det som var, och ännu är, svears och göters stora farled mot Västerhavet!

Hitta hit

Kollektivtrafik: Buss till hållplats Tolleredsvägen. Följ Tolleredsvägen ner mot E45 vid återvinningsstationen startar stigen. Sök lämpliga avgångar på Västtrafiks reseplanerare Länk till annan webbplats..

Bil: Från E45 tag södra infarten till Älvängen. Parkering finns vid återvinningsstationen i backen upp mot samhället. Parkera och följ stigen upp mot fornborgen och utsikten.

Här hittar du Ranneberget på Alekartan Länk till annan webbplats..

Tillgänglighet

En cirka 10 m lång, brant trätrappa i slutet av stigen. Omkring 20 minuters promenad för att nå toppen med utsikten. Stigen ej lämplig för barnvagn, rullstol eller rollator.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den