Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Ale vikingagård

Ett av de mest kända fynden från järnåldern är Äskekärrsskeppet som påträffades vid Göta älv i Äskekärrs by i Starrkärrs socken. Fyndet gjordes en vårmorgon år 1933 av Johan Andersson som höll på att rensa diken på sin gård.

Bild på vikingagården

Spaden stötte emot något hårt i marken som visade sig vara ett skepp. Med hjälp av C14-metoden daterades det till 900-talet, vikingatid. Skeppet var långt och brett. Skeppstypen kallas för knarr och var ett handelsskepp. Äskekärrsskeppet finns att beskåda på Göteborgs stadsmuseum.

För att lyfta fram och öka kunskapen om vikingatiden i Götaälvdalen startade år 1999 projektet Ale i vikingatid. En vikingagård har sedan byggts upp på Häljereds marker i närheten av fyndplatsen. Långhuset har byggts helt i ek och med samma tekniker som man använde på vikingatiden. Inspirationen till bygget är hämtad från arkeologiska fynd i trakten samt från en utgrävd stormannagård på Tissö i Danmark. Ambitionen är också att skapa ett landskap runt gården som ger en bild av hur det kan ha sett ut under järnålderns slutskede. Sedan sommaren 2016 drivs Vikingagården av föreningen Ale Vikingagård-Byalaget.

​Hitta hit

Kollektivtrafik: Buss till hållplats Häljered, ta gångtunneln under E45 och sväng höger på andra sidan. Sök lämpliga avgångar på Västtrafiks reseplanerare Länk till annan webbplats..

Bil: Från E45 tag avfart 88, södra Älvängen, och följ skyltning till Vikingagården.

Här hittar du Vikingagården på Alekartan Länk till annan webbplats..

Tillgänglighet

Området vid vikingagården är tillgängligt med rullstol, rullator och barnvagn men inte byggnaderna.

Mer information

För att få reda på vad som händer på Vikingagården, besök Ale Vikingagård-Byalagets facebooksida. Länk till annan webbplats.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den