Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Utflyktsmål med kollektivtrafik

Här har vi samlat lokala utflyktsmål i Ale som du når med kollektivtrafiken.

Hultasjön med livboj, sandstrand och badbryggor.

Hultasjön. Foto: Jimmy Grosch

Fika på bryggan vid Göta älv

Åk till Nödinge tågstation. Ta med dig en fikakorg och kikare, om du har. Gå ut på perrongen närmast älven och följ grusvägen söderut till Nödinge hamn. Här finns en brygga och en grillplats där du kan slå dig ner och speja efter båtar i älven. Sjötrafik kan man följa här Länk till annan webbplats., du kan se om det är någon båt på väg förbi.
Har du tid och ork kan du gå eller cykla ca 2km till, söderut till fågeltornet vid Stora viken, här kan du ta del av älvens fågelliv. Här finns också en grillplats i närheten. 

Fågeltornet Stora Viken

Ta buss 402 till Stora Viken följ gångbanan över motorvägen och följ sedan grusvägen under järnvägen sedan vänster, följ skyltning. Stora Viken är ett av de största strandängsområdena som finns kvar på östra älvstranden. Typiska fågelarter på strandängarna vid Göta älv är gulärla, tofsvipa och enkelbeckasin, medan kornknarr och rödbena är mer sällsynta inslag.


Läs mer om fågeltornet här

Bada i Hultasjön

Ta buss 414/431 hpl Hultasjövägen. Hultasjön är belägen i Kilanda och är en renodlad badsjö med klart vatten. Badplatsen har en stor sandstrand inhägnad av en u-formad brygga, vilket gör den mycket lämplig för barnfamiljer. Vid sjön finns toalett, grillplats, större brygga, liten sandslänt, liten trampolin och tältplats

.Läs mer om Hultasjön här

Prästalund i Starrkärr

Buss 414 till Starrkärrskyrka promenad på mindre grusväg, sedan vacker promenadslinga. Ta med fikakorg och promenadskor på.

Läs mer om Prästalund här

Fågeldammarna i Surte

Buss till hållplats Bruksvägen. Följ därefter översiktskartan, avståndet till fågeldammarna är ca 1 km. Pendeltåg till Surte station följ sedan Göteborgsvägen norrut och tag höger in på Bruksvägen. Sök lämpliga avgångar på Västtrafiks reseplanerare Länk till annan webbplats.
Dammarna är anlagda och användes ursprungligen som magasin för vatten till den förr så viktiga kvarnverksamheten och elverket på Surte glasbruk.

Läs mer om Fågeldammarna här

Se hällristningar på Stugåsberget i Skepplanda

Tag buss 431 till hållplats Tokatorp och gå sedan 650 meter österut längs vägen. Sväng vänster vid skylt hällristning. På en brant berghäll vid Stugåsberget finns en imponerande
skeppsristning och en vagnsfigur. Skeppet, som är en av länets största hällristningsfigurer, är tre meter långt och innehåller flera intressanta symboler, bland annat en handsymbol.

Läs mer om Stugåsberget här

Rannebergsstigen – se utsikt och fornborg

Buss 411/414 hpl. Tollerdsvägen. Omkring 20 min promenad för att nå toppen med en otrolig utsikt över älvdalen. Stigen ej lämplig för barnvagn, rullstol eller rollator.

Läs mer om Ranneberget här

Kilanda kyrka med omgivningar

Buss 431/414. I Kilanda finns bland annat en kyrka med medeltida ursprung och säteriet som har anor från 1400-talet har en gång i tiden ägts av Jonas Alströmer - mannen som tog potatisen till Sverige. Det finns också en mängd hällristningar, skålgropar och domarringar. Trots detta är det kanske ändå naturen med de fina ädellövskogarna som slår högst. Vid ett besök får man absolut inte missa lindallén vid säteriet.

Läs mer om Kilanda här

Gällande alla dessa utflyktsmål kan du titta i Västtrafiks reseplanerare Länk till annan webbplats. för att se när bussarna går.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den