Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Alvhems kungsgård

Vandrar du Alvhemsstigens tre kilometer går du i trakter som varit bebodda länge, vilket fornlämningar längs stigen vittnar om.  Det är en trakt med spännande historia och gamla sägner. Här bodde det skygga folket, huldrefolket som även kallades alver i de gamla sagorna. Deras hem var Alfhem och över dem vakade guden Frö och orten Frövet ligger inte långt bort. Men det var bara vissa människor som hade medfödd gåva att kunna se alfverna, så håll ögonen öppna; kanske är du en av dem?

Skylt som visar att Natur- och kulturstigen slutar vid denna plats.

Alvhemsstigen. Foto: Jimmy Grosch

Efter en brant sluttning kommer du upp till en ekskoglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som tidigare har varit åkermark. Längs stigen växter mandelblommalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, styvmorsviollänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, tjärblomsterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och humleblomsterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  En medeltida kyrka tros ha legat en knapp kilometer in på stigen och bland ängsväxterna väster om kyrkoplatsen finns den vackra gulmåranlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, vilken också kallas jungfru Marie sänghalm.

Detta är en mycket vacker höjd där du vid horisonten i nordost ser skogslandskapet med toppen; Angertuvan. Till Angertuvan tog sig järnåldersfolket i orostider till den fornborg som då fanns på Angertuvan.

Hitta hit

Kollektivtrafik: Tag buss till hållplats Grönnäs. Gå norrut ca 1,5 km mot Alvhems kungsgård och golfbana. Sök lämpliga avgångar på Västtrafiks reseplanerarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bil: Från E45 norrgående tag avfart 91 mot Alvhem, efter 300 meter kör mot Alfhems kungsgård/golf. Parkering efter ca 1,4 km. Från E45 södergående tag avfart 91 mot Skepplanda, efter 400 meter sväng vänster mot Alfheims Kungsgårdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Ale golfklubb. Parkering efter ca 1,4 km.

Här hittar du Alvhems Kungsgård på Alekartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillgänglighet

Stigen är väl upptrampad och till stora delar lättvandrad, på några ställen finns korta men branta backar. Stigen är inte lämplig för rullstol eller rollator, men det går att ta sig fram med barnvagn som har rejäla hjul.

Mer information

  1. Broshyr med stigkarta och vandringsbeskrivningPDF

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Sidan kontrollerades av:

den 2020-06-30 

 

KARTOR

Kommunkartan länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Här hittar du förskolor, äldreboenden,
detaljplaner och mycket mer.

Hemesterkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Här hittar du utomhusaktiviteter,
sevärdheter och besöksmål i Ale.

Karta över var du hittar förskolor, lekplatser, äldreboenden med mera.