Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA, även kallad Hesa Fredrik) är en varning till allmänheten vid till exempel gasutsläpp, en stor brand eller annan allvarlig olycka.

Allmänheten varnas genom varningssignalen VMA. Under minst 2 minuter ljuder en 7 sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad.

Signalen används vid gasutsläpp, stor brand eller annan allvarlig olycka för att varna invånarna. Varnings- och informationssystemet kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig. Det är Räddningstjänsten som ansvarar för att signalen fungerar.

När du hör signalen ska du:

• Gå inomhus.
  • Stänga dörrar, fönster och ventiler.
  • Lyssna på radio för information.

Faran över signaleras med en 30–40 sekunder lång signal.

Test av signalen

Signalerna VMA och Faran över testas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Vid prov ges även information i radion.

Varning via fast telefon

Sedan den 1 september 2014 har VMA-systemet kompletterats med att allmänheten även kan varnas genom ett talmeddelande till fast telefoni.

1. Mer information om kompletterande system för VMA – SOS Alarmlänk till annan webbplats

Information på Text-TV

På SVT:s Text-TV sidan 100 anges när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.

Hur du kan förbereda dig

Tänk på att alltid ha fräscha batterier hemma till radion, om elen inte skulle fungera i samband med det inträffade.

1. Information om hur du kan förbereda dig för en kris eller nödsituation
  2. Klara dig själv i tre dygn

> Hitta till kontaktcenterlänk till annan webbplats

den 2018-01-12