Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Aleförslaget

Har du en idé om hur Ale kan utvecklas och förbättras? Då kan du lämna ett förslag till kommunen. Det ger dig en möjlighet att påverka det som du tycker är viktigt. Ett förslag kan handla om allt som kommunen ansvarar för och har möjlighet att besluta om. 

Man med liten flicka på axlarna

Fotograf: Scandinav Bildbyrå/Anna Lundstedt

Så här fungerar det

Du lämnar ditt förslag digitalt via vår e-tjänst. Därefter granskas förslaget för att se till att det handlar om kommunens verksamhet samt att det inte är olagligt. Granskning sker på kontorstid under vardagar, och förslag som godkänns publiceras på webben. Förslaget finns sedan publicerat i 90 dagar så att andra kan läsa, kommentera och stödja förslaget genom att rösta på det. Får ditt förslag 75 röster eller fler granskas det av en handläggare och skickas vidare till berörd nämnd och hanteras där som ett ärende.

Vem kan lämna in ett Aleförslag?

Alla som bor i Ale eller har någon form av anknytning till Ale kommun kan lämna ett förslag. Företag, föreningar, organisationer eller sammanslutningar av annat slag kan inte lämna förslag.  

Vad kan jag skriva förslag om?

Ditt förslag kan handla om allt som kommunen ansvarar för och har möjlighet att besluta om (exempelvis barnomsorg och skola, näringsliv, äldreomsorg, miljö, stadsplanering samt kultur- och fritidsverksamhet). På vår kommunkarta kan du se om exempelvis vägar är kommunala eller om det är Trafikverket som ansvarar för demlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ditt förslag kommer inte att godkännas om det

  • bryter mot svensk lag, är diskriminerande eller på andra sätt olämpligt.
  • handlar om myndighetsutövning mot enskild (exempelvis bistånd eller bygglov).
  • rör en fråga som ligger utanför kommunens ansvar.
  • rör kommunens interna organisation eller personalfrågor.
  • är en felanmälan (felanmälningar görs via FixaMinGata).

Hantering av personuppgifter

De personuppgifter du lämnar till oss behöver vi för att kunna administrera ditt förslag. Vi hanterar dina uppgifter med stöd av gällande dataskyddslagstiftning och den lagliga grunden allmänt intresse.

Det är den nämnd som hanterar ditt förslag som är personuppgiftsansvarig för uppgifterna. Vi har kvar dina uppgifter den tid som behövs för att vi ska kunna uppfylla våra skyldigheter. Mer information om hur vi hanterar dina uppgifter och vilka rättigheter du har hittar du på sidan Behandling av personuppgifter

Ditt Aleförslag blir en offentlig handling

Ett förslag som lämnas in blir en offentlig handling vilket innebär att vem som helst får läsa handlingen eller kopiera den. Namnet på den som lämnar förslaget kommer också att finnas med i protokoll som publiceras på kommunens webbplats.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2019-10-01 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.