Ale.se använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Bostaden är den miljö som de allra flesta skadar sig i. En mycket hög procent av alla olycksfall i landet inträffar i hemmen och när det gäller skador som leder till sjukhusvård inträffar det fler än i arbetet och trafiken – tillsammans.
De som är mest utsatta är barn och äldre människor. Kom ihåg att alltid ha fräscha batterier i brandvarnare och att ha en bra hemförsäkring.
Barn och olycksfallsskador är ett problem som glädjande nog har en stadigt nedåtgående trend. En viktig orsak till detta är att det i många år pågått ett målmedvetet arbete med att minska olycksfall bland barn. Föräldrar har också blivit mer medvetna om vilka risker som finns och hur de går att förebygga.
Det vanligaste är att barnolycksfall inträffar i hemmet och den vanligaste orsaken för sjukhusvård är fallskador. Brännskador är också vanligt förekommande, även om det dessbättre inte handlar om ett stort antal barn. De vanligaste brännskadorna är skållning och kontakt med elektriska plattor. Det är framförallt barn under fem år som råkar ut för dessa skador.
Barn i olika åldrar har olika skademönster. Spädbarn drabbas huvudsakligen av fall och kvävningsolyckor. Förskolebarn riskerar framför allt förgiftningar, brännskador och andra skador i hemmet, medan skolbarn oftare råkar ut för drunkning, idrottsskador och trafikolyckor. Statistiskt sett är pojkar mer olycksdabbade än flickor.
Det både går och lönar sig att förebygga barnolycksfall. Enkla knep, som att inte förvara plastpåsar i understa lådan i köket eller att aldrig låta knivar ligga framme, kan rädda liv. Man bör också alltid dela med sig av säkerhetstänkande till andra i barnens närhet. Vet till exempel tonårsbarnvakten vad som gäller? Vet släktingar, vänner och bekanta hur man kan göra sitt hem mer barnsäkert?
Här följer lite enkla tips att dela med sig av:
DinSäkerhet.se är en webbplats om risker och säkerhet och riktar sig till dig som privatperson. Där finns tips på hur du själv kan förebygga olyckor och skador i hem- och fritidsmiljö. Webbplatsen ger dig också redskap för att kunna agera på rätt sätt när olyckan eller krisen är framme.
Vi svarar gärna på dina frågor!
Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge
Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors
Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30