Publicerad:

4AB på Himlaskolan vann På egna ben

Tävlingen På egna ben går ut på att skolbarnen ska ta sig själva till skolan istället för att bli skjutsade. I filmen kan ni följa Felix Kallin Carlsson på cykelturen till skolan.

Det blev klass 4AB som samlade ihop flest poäng i På egna ben och fick ta emot första priset på 4 000 kr till klasskassan. I fem veckors tid har de deltagande klasserna i årskurs 4-6 tävlat genom att ta sig till skolan på egna ben utan att bli skjutsade med bil.

Under de veckor som På egna ben pågår samlar eleverna samtidigt på sig värdefull kunskap genom övningar om miljö, hälsa och trafiksäkerhet.

- Jag tyckte det var kul att få vara med och vi har lärt oss väldigt mycket, säger Märta som går i den vinnande klassen 4 AB.

Under utmaningen har alla eleverna i de deltagande klasserna tagit sig till skolan på egna ben motsvarande 614 mil, vilket har sparat 1,1 ton koldioxid.

Märta, Lina och Leon i klass 4AB Himlaskolan på väg till skolan. Foto: Lisa Sillanpää

Positiva effekter av att barnen tar sig själva till skolan

- De får röra på sig vilket ger en bättre start på dagen. De blir piggare och hjärnan får syre vilket gör att inlärningsprocessen går snabbare, säger Per Zikovic, klassföreståndare för 6B på Bohusskolan som kom på andra plats i På egna ben.

- Man får bättre kondition och man får frisk luft, säger Felix Kallin Carlsson i 6B, som går eller cyklar varje dag till skolan. Även Felix mamma Linda Kallin ser många fördelar med att barnen tar sig till skolan på egna ben.

- Jag tycker att det är positivt att barnen får lära sig att ta ansvar att ta sig till skolan och får lära sig hur man ska bete sig i trafiken, säger Linda Kallin.

På egna ben anordnas av Hållbart resande Väst, som är Västra Götalandsregionen och Region Hallands projekt- och kompetensplattform för hållbart resande. Målet är att alla barn ska lära sig om hållbara resvanor.

Hitta hit   >länk till annan webbplats

den