Historia

Fornlämningar visar att människor i alla tider valt Ale för boende och handel. Det har gjorts fynd av stenyxor, skrapor och pilspetsar från boplatslämningar, daterade till 7 000-5 000 f Kr. Det gynnsamma läget längs älven och de vackra och omväxlande omgivningarna gör det lätt att förstå varför Ale varit, och alltjämt är, ett attraktivt val.

Sveriges äldsta vikingaskepp

En vårmorgon 1933 var Johan Antonsson ute på sina ägor i Äskekärr och rensade diken när han stötte på ett hårt träföremål med spaden.

Det hårda föremålet visade sig vara ett stort vikingaskepp, Sveriges enda bevarade skepp från vikingatiden. Analyser visade att Äskekärrsskeppet kunde dateras till ungefär år 950 och att det seglat under minst hundra år.

Äskekärrsskeppet var en knarr, en representant för Nordens äldsta seglande handelsskepp. Handelstraditionerna är således gamla i Ale och det är ganska naturligt eftersom området under århundraden var gränsland mellan Sverige och Danmark/Norge med Göta älv som en viktig farled.

Ale kommuns födelse

Ale kommun föddes 1974 och bildandet var ett resultat av riksdagsbeslutet om att Sverige skulle inrätta storkommuner.

De tre kommunerna Nödinge, Starrkärr och Skepplanda gränsade till varandra och samarbetade först i vad som kallades Surte kommunblock, innan de tillsammans bildade Ale kommun.

den 2018-02-23