Publicerad: 2017-05-15 08.47

Ale får Sveriges enda scenteknikerutbildning

I höst får Ale kommun en helt ny yrkeshögskoleutbildning inom teater-, event och scenteknik. Utbildningen som drivs av Yrgo kommer att använda Ale Kulturrums teater för den praktiska undervisningen.

– Det här sätter verkligen Ale på teaterkartan. Många stora teaterscener har efterfrågat den här utbildningen som kommer att vara den enda scenteknikerutbildningen för närvarande i Sverige. Därför känns det helt fantastiskt att den hamnar här i Ale, säger Eva Lejdbrandt, sektorschef för sektor utbildning, kultur och fritid.

Yrkeshögskolan Yrgo, som är en del av Göteborgs Stads Utbildning, har idag många utbildningar inom bland annat kommunikation, teknik och besöksnäring. Den nya utbildningen för teater-, event- och scentekniker kommer att vara tvåårig och ha undervisning både i Göteborg och i Ale.

– Våra studerande kommer att vara en stor del av tiden på teatern i Ale Kulturrum för att lära sig scentekniken. Vi kommer också samarbeta kring olika uppsättningar och evenemang, säger Karin Omsén, rektor på Yrgo.

Intresset för den nya utbildningen har varit stort. Det har kommit in drygt hundra ansökningar till de 25 platserna i höst. Sista ansökningsdagen var den 20 april, men det går fortfarande att sätta upp sig på reservlistan om man är intresserad.

– Vi är glada för att Yrgo har valt att lägga sin praktiska del av utbildningen här i Ale Kulturrum. Vi ser det som ett ömsesidigt utbyte där både vi och studenterna kommer att få lära oss mycket, säger Stefan Ekwing (L), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Sidan Skapades av:

den 2017-06-27