Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

No dropouts – alla ska gå till skolan

Elever som inte kommer till skolan är ett problem, oavsett om de var de bor. Representanter från Moldavien och Botswana har varit på besök i Ale för att tillsammans med kommunens tjänstemän och politiker komma fram till hur man ska minska antalet unga som inte går i skolan.

I Ale fokuserar arbetet på elever med problematisk frånvaro. I Budesti i Moldavien kan problemet vara att eleverna inte har någon vuxen som ser till att de går till skolan eftersom föräldrarna jobbar utomlands. I Ghanzi i Botswana kan det handla om att man bor för långt ifrån skolan och tvingas bo på internatskola.

- Vi har olika förutsättningar och problem, och det är just det som gör oss mer innovativa när vi samarbetar, säger Joachim Wever, samordnare i projektet No dropouts.

Besök på Ales skolor

Nu träffas representanter för de tre kommunerna i Ale för att arbeta vidare med projektet, som pågått sedan januari 2018. Vi ska visa hur skolan fungerar här och hur vi arbetar med elever med hög frånvaro.

Klicka på filmen Länk till annan webbplats. för att se höra de internationella gästernas intryck från besöket på Kronaskolan.

- De som inte klarar grundskolan och därmed inte kan gå i gymnasiet blir ofta drabbade under resten av livet. Vi vill att så många som möjligt kommer tillbaka till skolan, säger Joachim Wever.

Efter studiebesök i en förskola, en grundskola och på komvux i Ale är det dags för diskussioner, som är den stora behållningen med samarbetet, menar Joachim Wever:

- Kollegorna från Moldavien jobbar väldigt konkret. Varje månad träffas teamet som arbetar för att öka närvaron i skolan och går igenom det aktuella läget. Någon från teamet åker hem till ungdomar som inte varit i skolan i 3 dagar – socialtjänst, polis, vårdcentral, skola och borgmästarens kontor – för att ta reda på varför. I Ghanzi har man dialogmöten i byarna som kan pågå en hel dag. Hela samhället engageras i att ungdomarna ska gå i skolan och skapa sig ett bra liv.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hit   > Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den