Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Fortsatt bättre betyg för Ales nior

Ales nior i grundskolan slutar med medelbetyget 222 meritvärdespoäng. Det är hela 13 meritvärdespoäng över förra årskullen. Dessutom har skillnaden mellan flickor och pojkar minskat.

- Årets resultat ska tas som ett bevis för att det arbete i gör i skolan fungerar, men vi får absolut inte slappna av, säger Dennis Ljunggren (S), ordförande i utbildningsnämnden.

När niorna nu får sina betyg är resultatet bättre än förra årets resultat för hela landet, avseende kunskapskraven och gymnasiebehörighet . Dessutom är kommunens delmål passerat med råge.

- Det är väldigt bra att vi nu lyckas ge fler barn och ungdomar de förutsättningar de förtjänar och behöver för att få bra resultat i skolan, även om vi har en bit kvar innan vi är i land med utvecklingsarbetet, säger Elena Fridfelt (C), vice ordförande i utbildningsnämnden. 

Fler kan gå nationellt yrkesprogram på gymnasiet

Andelen behöriga till gymnasiet har ökat med cirka fem procentenheter jämfört med föregående år. 2018 är 84 procent av eleverna behöriga till ett nationellt yrkesprogram på gymnasiet jämfört med under 80 procent under de senaste två åren trots att både meritvärdet och andelen elever som nådde kunskapskraven ökade.

- Nu ser vi att våra satsningar för att höja resultaten har träffat rätt. Skolöverenskommelsen låter oss tala med varandra utan partiprestige om vad som på riktigt gör skillnad. Samtidigt har vi skjutit till resurser för att lyfta skolan till en riktigt bra nivå, säger Dennis Ljunggren.

I år har andelen elever som nått kunskapskraven i alla ämnen ökat från 69 procent till 75 procent jämfört med föregående läsår. Skillnaden mellan flickor och pojkar har minskat väsentligt, och vi ser nu ett mycket jämnare resultat.

Lärare och rektorer stor orsak till resultaten

- Många har bidragit till läsårets goda resultat på olika sätt. Naturligtvis vill jag lyfta lärares och rektorers goda arbete med att systematiskt utveckla undervisningen tillsammans så att fler elever lyckas ännu bättre. Att långsiktigt och ihärdigt sätta fokus på viktiga utvecklingsområden ger resultat. Så måste sektorn fortsätta att arbeta och i det har den politiska skolöverenskommelsen varit avgörande, säger Åsa Ericson, sektorchef sektor utbildning, kultur och fritid.

Förra läsåret hade årskurs 6 i Ale högre resultat än någon gång tidigare då 86 procent av eleverna nådde kunskapskraven i alla ämnen jämfört med 77 procent i riket. I år har andelen minskat något till 83 procent av eleverna. Siffrorna för hela Sverige kommer i september. Nu börjar skolornas egen analys av resultaten inför arbetet med det pedagogiska bokslutet som presenteras för utbildningsnämnden i september.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hit   > Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den