Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna
OBS! Den här nyheten kan vara gammal och kanske inte längre är aktuell.

Publicerad:

Europeiska konstnärer sätter färg på företag i Ale

Varför väljer ett företag som framställer ekologiska snacks att samarbeta med en kompositör från Wien? Hur kommer det sig att en konsterapeut/bildkonstnär från Kosice samverkar med en veterinär? Vad har en installationskonstnär att göra på ett byggföretag?

Kreativa näringar har visats sig vara motorer för tillväxt. Genom att ifrågasätta, testa nya grepp och hitta nya lösningar är de en källa till stark utveckling av näringslivet.Näringslivsenheten i Ale driver projektet Excite tillsammans med några av de mest tongivande parterna på området i Europa. (Parterna är allt från European Creative Business network ,EBN, med bas i Rotterdam till European Center for Creative Economy, ECCE, i Ruhrområdet.)

Vad innebär projektet?

Projektet innebär att åtta entreprenörer inom kreativa näringar kommer samarbeta med åtta olika företag i Ale i sommar/höst. Projektet är unikt då det är första gången så många kreatörer parallellt går in i lika många privata företag i en kommun. Liknande projekt har gjorts med kreatörer på offentliga arbetsplatser men dock ej på privata. Målet är att utveckla Ales företag genom nya grepp, utveckla de entreprenörer som kommer till Ale samt sätta Ale på kartan som en kommun där man vågar gå utanför komfortzonen för att driva utveckling.I veckan bjöd vi in media till att träffa de företag som samverkar med konstnärer i projektet.

Följande företag och europeiska kreatörer deltar i projektet:

 • 1.Andreaa Preluca och Johnny Hagberg (Tingstad B&B)
  Utbyte 3 juni-15 sep
  Andreaa (Rumänien) har de senaste åren utvecklat sitt entreprenörskap inom besöksnäringen i Portugal, Spanien, England och Island. I Ale samarbetar Andreaa med värdentreprenör Johnny Hagberg, som driver Ale Tingstad B&B. Tillsammans ska de utveckla marknadsföringen för Tingstad. Det inkluderar alla marknadsföringskanaler med fokus på nya utländska marknader.
 • 2.Miguel Cabezas och Annelie Hedbom (Nödinge ekonomitjänst),
  Utbyte: 5 aug- 7 okt
  Miguel (Spanien) är en ung konstnär och designer från Spanien, som studerar konst i Österrike. Han samarbetar med Anneli och Nödinge ekonomitjänst. Fokus är på att skapa och formulera bilden av vad ekonomi och ekonomitjänster är och kan vara. Miguel kommer ta fram olika konstnärliga workshops som kommer bidra till att profilera företaget starkt.
 • Johannes Kerschbaummayr och Christer Oscarsson (McLloyd’s Scandinavia)
  Utbyte: 29 juni till 30 september
  Johannes är en ljuddesigner och kompositör från Österrike, som samarbetar med McLloyd’s, Ales nyetablerade distributör och producent av ekologiska snacks. Johannes och Christer jobbar ihop för att utveckla McLloyds varumärke genom olika media kanaler, med ett fokus på ljud, musik, berättelse, och det ekologiska budskapet bakom McLloyds vegetariska produkter.
 • 4.Maria Bujnakova och Peter Lindberg (Klädkällaren)
  Utbyte:1 aug till 30 oktober.
  Maria är en ung designer och inredningsarkitekt från Slovakien, med stort intresse för kulturarv och erfarenhet från möbeldesign. Hon kommer att samarbeta med Peter från Klädkällaren, Ales detaljhandelsföretag, med syfte att utveckla och utforma en kundupplevelse för Klädkällarens gäster som involverar alla sinnen, med grafik, doft, ljud, känsel och smak.
 • 5.Linda van Dalen och Helena Björklund (Aleveterinären)
  Utbyte: 11-19 juli samt 11 sep- 23 oktober
  Linda är en konstnär och konstterapeut från Slovakien, som driver sitt eget konstterapicenter och är även mycket djurkär. Tillsammans med Helena, veterinär och VD på Aleveterinären, kommer de utveckla en läkande och terapeutisk miljö där både djurens- och ägarens upplevelse blir bättre. Utmaningen och fokus i projektet är på hur människor och djur upplever verkligheten på olika sätt.
 • 6.Svetlana Fialova och Mattias Höglund (Pollex AB)
  Utbyte: 1 augusti till 30 sep
  Svetlana är en skulptör och konceptkonstnär från Slovakien, som kommer samarbeta med Mattias från Pollex. Pollex arbetar med olika schaktfria metoder för att undersöka, rengöra, underhålla och förnya vatten- och avloppsnäten. Svetlana kommer att genomföra en kreativ process för att se hur Pollex värderingar kan bli mer levande internt och externt.
 • 7.Julia Batzdorf och Diana Waage (Lantfisk AB)
  Utbyte: 15 sep till 30 oktober
  Julia är en konstnär med erfarenhet från design thinking-processer i Tyskland. Lantfisk är ett nytt och innovativt matfiskodlings-företag som fokuserar på hållbar närproducerad fisk av premiumkvalitet. Julia kommer hjälpa företaget utveckla sin kommunikation samt ta fram former för hur värderingarna bakom Lantfisk kan synliggöras bättre med konstnärliga uttryck.
 • 8.Tibor Nagy och Rolly Jannesson/Dennis Kruslock (Blåtunga AB).
  Utbyte: 23 aug till 23 oktober.
  Tibor är en konstnär och fotograf från Slovakien, som kommer samarbeta med teamet på Blåtunga. Blåtunga jobbar mestadels med svensk natursten och olika byggnadskoncept där miljötänkande och samhällsansvar sammanvävs. Tibor kommer med sina kreativa kompetenser och sin bakgrund exemplifiera hur Blåtunga arbetar genom bland annat installationskonst. Det unika material Blåtunga bygger med kommer användas på nya sätt och skapa större förståelse för dess inneboende möjligheter.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hit   > Länk till annan webbplats.

Sidan skapades av:

den