Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

Ales historia

Fornlämningar visar att människor i alla tider valt Ale för boende och handel. Det har gjorts fynd av stenyxor, skrapor och pilspetsar från boplatslämningar, daterade till 7 000-5 000 f Kr. Det gynnsamma läget längs älven och de vackra och omväxlande omgivningarna gör det lätt att förstå varför Ale varit, och alltjämt är, ett attraktivt val.

Sveriges äldsta vikingaskepp

En vårmorgon 1933 var Johan Antonsson ute på sina ägor i Äskekärr och rensade diken när han stötte på ett hårt träföremål med spaden.

Det hårda föremålet visade sig vara ett stort vikingaskepp, Sveriges enda bevarade skepp från vikingatiden. Analyser visade att Äskekärrsskeppet kunde dateras till ungefär år 950 och att det seglat under minst hundra år.

Äskekärrsskeppet var en knarr, en representant för Nordens äldsta seglande handelsskepp. Handelstraditionerna är således gamla i Ale och det är ganska naturligt eftersom området under århundraden var gränsland mellan Sverige och Danmark/Norge med Göta älv som en viktig farled.

Du kan läsa mer om Ales långa historia och hitta fler historiska platser att besöka i Ale kommuns kulturarvsplan Kultur i arv - K-märkt i Ale Pdf, 8 MB..

Ale kommuns födelse

Ale kommun föddes 1974 och bildandet var ett resultat av riksdagsbeslutet om att Sverige skulle inrätta storkommuner.

De tre kommunerna Nödinge, Starrkärr och Skepplanda gränsade till varandra och samarbetade först i vad som kallades Surte kommunblock, innan de tillsammans bildade Ale kommun.

Namnet Ale

Ale kommun är namngiven efter Ale härad som låg mellan Göta älv i väster och sjön Mjörn i öster. Ale är tidigast omnämnt år 1262 (Alyr). Namnet anses vara plural av ett ord som antingen syftar på trädslaget al eller på ett fornsvenskt ord för helgedom.

Relaterad information

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

Kontaktcenter
Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

Besöksadress
Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

Postadress
Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider
Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

> Hitta till kontaktcenter Länk till annan webbplats.

Sidan kontrollerades av:

den