Ale kommuns logga
Lyssna på sidan Lyssna

FAQ Arbete och karriär

FAQ betyder frequently asked questions, alltså frågor som ställs ofta. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna som brukar ställas till Ale kommun.

Inför ansökan - detta ska du tänka på

Perioderna som finns att välja på i ansökan är:
Period 1: v.25-27
Period 2: v.28-30
Period 3: v.31-33

Enstaka arbetsplatser kan dock ha längre arbetsdagar under en kortare period för att kunna erbjuda 75 timmars sommarjobb. Tänk på att det inte finns några garantier att du kan få den period du önskat.

När du skickat in din ansökan, får du en bekräftelse via mail. Kontakta feriearbetet om du inte fått någon mailbekräftelse inom några timmar!

Ditt erbjudande för 2019 har skickats ut i mitten av maj via mail.

Ja, du är försäkrad till och från jobbet, och även på din arbetsplats.

Skriv med i din ansökan vilka veckor du ska på semester, så gör vi vad vi kan för att du ska erbjudas under rätt period. Tyvärr finns det inga garantier för att du ska få ett feriejobb under den period du önskat.

Ditt feriearbete är på max 75 timmar och du jobbar vanligen 5 timmar om dagen utöver din lunchrast. Som minderårig får du inte jobba mer än 8 timmar om dagen, eller 40 timmar i veckan. Har du annat arbete under ditt feriearbete behöver du därför meddela oss om detta.

Alla behöver inte ha ett utdrag. Utdrag ur belastningsregistret krävs för alla arbeten där man vistas i miljöer med barn. Detta är lagstadgat och är inget vi kan bortse ifrån. Utdraget ska du ta med till din arbetsplats och visa upp din första arbetsdag. Kom ihåg att utdraget tar några veckor att få hem, så beställ ett redan nu! Läs mer på Polisens hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här hittar du blankett för utdraglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Den skriver du ut, fyller i, och skickar in till polisen. Efter några veckor får du hem ett kuvert ifrån Polisen. Det tar du med till din arbetsplats och visar upp på din första arbetsdag och du behåller själv originalet. Det finns inga krav på att utdraget behöver vara kvar i ett slutet kuvert.

Nej, du kan bara ansöka mellan 4 och 24 mars.

Vanligen är en ferieperiod 3 veckor. Då jobbar du 5 timmar om dagen plus en obetald lunchrast. Du får inte jobba mer än 75 timmar.

 

Frågor om lön

Lönen för feriearbetet är 74 kr/tim + 12% semesterersättning. Jobbar du alla dina 75 timmar får du 6216:-

Lönen betalas ut via Swedbank. Oavsett vilken bank du har ska du gå in på ett Swedbank-kontor och anmäla vilket konto du vill ha pengarna på. Ta med dig legitimation eller en förälder som kan legitimera dig. Anmäler du inte ditt konto i god tid kommer du att få lönen på en avi som dröjer ett par dagar.

Lönen utbetalas vardag närmast den 27:e, förutsatt att du anmält konto till Swedbank. Har du inte anmält konto kommer du få utbetalningen på en avi i brevlådan, som kan dröja ett par dagar.

För er som arbetar period 1 utbetalas lönen den 26 juli

För er som arbetar period 2 utbetalas lönen den 27 augusti

För er som arbetar period 3 utbetalas lönen den 27 september

Om du tror att du kommer tjäna mindre än 19670:- under hela 2019 drar vi ingen skatt på din lön. På din närvaroblankett finns utrymme för att anmäla skattebefrielse. Skriver du under den informationen dras ingen skatt. Du har även fått möjlighet att välja det då du skrev på ditt ferieavtal.

 

Frågor om arbetstid

Dina arbetstider bestäms på din arbetsplats och olika arbetsplatser har olika arbetstider. Det är ditt eget ansvar att ta kontakt med din arbetsplats i god tid för att ta reda på dina arbetstider.

Blir du sjuk måste du kontakta din handledare eller kontaktperson på morgonen samma dag. Du får ingen ersättning om du blir sjuk, men fråga din handledare om du får lov att jobba in den tiden istället.

 

Jag har fått feriejobb. Vad ska jag tänka på?

Du behöver få information om vilka arbetstider du kommer ha, vilka arbetskläder som är lämpliga och om det är något särskilt du bör tänka på under ditt feriearbete. Dessutom uppskattar arbetsgivarna att du tar första kontakten, och det kan hjälpa dig att få goda referenser.

Kontaktuppgifter till din arbetsplats står i ditt placeringsmail.

Resor till och från arbetet bekostar du själv. Fråga din kontaktperson om du är osäker på vart ditt feriejobb ligger, och kom ihåg att planera din resa i god tid!

Tänk på att göra ett bra intryck! Kom i tid till ditt arbete, meddela direkt om du blir sjuk, var inte rädd att ställa frågor, och lägg undan mobilen!

Tänk på att ditt feriejobb kan leda till extrajobb i framtiden.

Närvaroblanketten skall din handledare se till att lämna in till oss efter sista arbetsdagen. Det är viktigt att du skriver under din närvaroblankett för att få ut din lön.

Din kontaktperson har fått en mall för ett skriftligt omdöme som du kan ha nytta av i framtiden. Be dem att fylla i ditt omdöme på din sista arbetsdag. Du tar med dig originalet hem.

Går det inte att lösa med din arbetsplats, får du tyvärr avsluta ditt feriearbete tidigare. Självklart får du lön för de timmar du hunnit jobba.

Det är inte säkert att du kan byta din plats. Kontakta feriearbetet om du ändå inte är nöjd med din plats.

Prata med din handledare. Fungerar inte det kan du kontakta feriearbetet via Ale kommun.

Kontaktcenter

Vi svarar gärna på dina frågor!

 

Kontaktcenter

Telefon: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se

 

Besöksadress

Kommunhus Nödinge
Ale torg 7, Nödinge

 

Postadress

Ale kommun
449 80 Alafors

Öppettider

Måndag-fredag
kl. 8.00-16.30

Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan kontrollerades av:

den 2019-06-28 

 

Kontakta oss


Kontaktcenter
Telefonnummer: 0303-70 30 00
E-post: kommun@ale.se
Besök: Kommunhus Nödinge, Ale torg
Öppettider: Måndag-fredag kl. 8.00-16.30
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunkarta

Karta

Klicka på kartan för att komma till en större karta.