Varje år drabbas cirka 500 000 personer i Sverige av matförgiftning orsakad av sjukdomsalstrande mikroorganismer, där de flesta är bakterier. Ungefär hälften av de drabbade har ätit mat som har lagats i hemmet och hälften har ätit mat från restauranger, butiker med mera.
Hör i så fall av dig till Miljöenheten så snart som möjligt via kommunens kontaktcenter tel 0303-70 30 00. Det ger oss en möjlighet att utreda vad matförgiftningen kan bero på om det är så att flera personer har drabbats.
Det finns bakterier överallt i vår omgivning och de flesta är nyttiga för oss. En del arter gör emellertid stor skada på bland annat livsmedel. Bakterier kan spridas både genom luften, och genom kontakt med olika föremål eller händer.
Det är därför viktigt att:
Bakterier trivs och växer till i varm, fuktig miljö. Därför bör man inte använda tyghanddukar i livsmedelsanläggningar, där bakterierna lätt kan spridas vidare, utan endast engångshanddukar.
OBS! Om tillverkaren skriver en lägre temperatur på förpackningen, så är det den som gäller.
För information om till exempel symtom på och förekomst av bakterier, virus och parasiter se sammanställning av sjukdomsframkallande mikroorganismer. Pdf, 20 kB.