De flesta av de livsmedel vi köper är förpackade och det är därför svårt att bedöma egenskaper och kvalitet med hjälp av syn och lukt. Reglerna om märkning ska i första hand ge dig som konsument nödvändig information för att kunna göra ett medvetet val vid köpet.
Två grundkrav i märkningsbestämmelserna är att märkningsuppgifterna inte får vara vilseledande och att de ska vara lätta att förstå och klart läsbara. Uppgifterna ska i de flesta fall vara skrivna på svenska.
Beroende på typ av produkt ska det på förpackningen bland annat stå:
Om bäst före- eller sista förbrukningsdag krävs ska den stå i ordningen dag-månad-år. För varor med lång hållbarhet räcker det att månad och år skrivs ut.
Livsmedel får säljas även efter bäst före-dagen om den som är ansvarig för företaget kan garantera att maten fortfarande är säker att äta, det vill säga att man inte blir sjuk av den.
Fisk, kräftdjur och blötdjur ska märkas med vissa uppgifter när de säljs i butik. Om de inte är färdigförpackade kan uppgifterna istället finnas på skyltar. Uppgifter ska finnas om var fisken eller kräftdjuren är fångade, handelsnamnet på fisken, kräftdjuren och blötdjuren och om produkten är odlad eller viltfångad.
Nyckelhålssymbolen får användas på livsmedel som har
Däremot får det inte användas på läskedrycker, godis och bakverk eller på livsmedel som innehåller sötningsmedel.
För mer information om märkning se Livsmedelsverkets webbsida Så märks maten Länk till annan webbplats..